flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді міста Києва відбувся круглий стіл на тему «Медіація – виклик сучасності»

25 жовтня 2019, 12:15

24 жовтня 2019 у приміщенні Господарського суду міста Києва відбувся круглий стіл на тему: «Медіація – виклик сучасності». 

З вітальними словами виступив Голова Господарського суду міста Києва Князьков Валерій Володимирович. 

Модератор, суддя Господарського суду міста Києва Отрош Інна Михайлівна зазначила мету даного заходу, а саме: обговорення питань щодо ефективного законодавчого регулювання інституту медіації в Україні, проблем його становлення, розвитку позасудової та судової моделей медіації, перспектив їх запровадження. 

Зустріч на круглому столі об’єднала фахових експертів, правників, науковців різних сфер юриспруденції та членів суддівського корпусу. 

Доповідачами заходу були: 

  • Член Робочої групи Міністерства юстиції України із підготовки проекту Закону України «Про медіацію», завідувач кафедри Київського національного торговельно-економічного університету, доктор юридичних наук, доцент Мазаракі Наталія Анатоліївна (тема доповіді: «Імплементація Сінгапурської Конвенції: пошук оптимального рішення»).
  • Керуючий партнер Юридичної фірми «Горецький і партнери», доктор філософії у сфері права, кандидат юридичних наук, адвокат-медіатор Горецький Олег Васильович (тема доповіді: «Медіація: позитивний досвід зарубіжних країн»).
  • юрист Юридичної компанії «Наказ» Михайленко Яна (тема доповіді: «Медіація, як потреба сьогодення для українського суспільства»).
  • суддя Господарського суду міста Києва, кандидат юридичних наук Джарти Вікторія Василівна (тема доповіді: «Врегулювання спору за участю судді за Господарським процесуальним кодексом України»). 

Під час своїх виступів доповідачі використовували презентації, з якими можна ознайомитись:

                                

                               

В ході засідання детально розглянуті правові засади та порядок проведення медіації як досудової та позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), та принципи медіації в цілому. 

Суддею Київського апеляційного суду Шебуєвою Вікторією Андріївною окреслені проблемні моменти запровадження медіації в Україні. Для української правової системи законодавча ініціатива щодо впровадження нормативного регулювання інституту медіації є дуже важливим кроком, а за відсутності національного законодавства, яке визначає правові основи процесу позасудового врегулювання спорів, практичне застосування інституту медіації проводилось лише на основі усталеної практики країн Європейського Союзу, вважає суддя. 

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Сакара Наталія Юріївна наголосила, що медіація і врегулювання спору за участю судді не є тотожними поняттями. 

Експерти в галузі медіації зазначили, що запровадження в Україні інституту медіації спрямоване поліпшенню доступу громадян до правосуддя, а отже, допоможе скоротити строки розгляду справ та відсоток оскаржених рішень, зменшити судові витрати та навантаження на суди. 

Актуальні питання, що виникають під час врегулювання спору за участю судді, роз’яснила суддя Господарського суду міста Києва Джарти Вікторія Василівна.  

Учасники круглого столу мали можливість поставити важливі проблемні питання, на які отримали ємні та розгорнуті відповіді, крім того, поділитися досвідом у сфері медіації. 

Зустріч на круглому столі дала можливість учасникам підвести підсумки важливих змін, які в подальшому вплинуть на  покращення умов регулювання галузі у зв’язку з запровадженням багатьох новел, та відзначити про важливість та ефективність проведення заходів подібного формату.