flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кабмін отримав інструмент для прецедентного стягнення заморожених активів росії

04 квітня 2023, 11:33

28 березня Господарським судом міста Києва видано Кабміну дублікат наказу на стягнення з міноборони рф на користь держбюджету коштів у сумі 38,676 млн. грн.

Прикметним є те, що остаточне судове рішення прийнято до початку повномасштабної агресії рф та ухвалено за участі представників міноборони рф в усіх судових інстанціях.

У заяві Кабмін вказував, що виконанням цього рішення може бути створено прецедент та юридичні механізми для вилучення активів рф та пов’язаних осіб за кордоном. Представник Кабміну зазначив, що наразі це єдиний виконавчий документ про стягнення з міноборони рф коштів в дохід державного бюджету України.

Суд погодився із доводами Кабміну, що строк пред’явлення наказу пропущено із поважних причин, оскільки такий наказ у 2014 році було направлено Мінюстом до арбітражного суду міста москви, який відмовив у наданні дозволу на виконання його на території рф.

Чинність міждержавної Угоди від 20.03.1992 перешкоджала виконанню наказу іншим шляхом, і тільки із прийняттям Закону України №2889 від 12.01.2023 такі механізми з’явилися.

Успішна організація виконання судового наказу за кордоном створить прецедент для реального стягнення із рф збитків, завданих повномасштабною агресією.

Агресор має заплатити за злочини та збитки, завдані Україні; вирішення цього завдання – це вже питання часу. В перспективі це суттєво обмежить росію, злякає агресора, який не вірить у можливість втрати своїх активів.