flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова РСУ Богдан Моніч відповів Віце-прем’єр-міністру Ользі Стефанішиній щодо її тверджень про «відсутність довіри до судової системи»

17 вересня 2020, 13:05

Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернувся з відкритим листом до Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної з приводу її висловлювань щодо рівня довіри до суддів та їхніх рішень. Про це повідомляє прес-служба РСУ.

У своєму зверненні Богдан Моніч навів статистику, яка спростовує твердження Віце-прем’єр-міністра про «відсутність довіри до судової системи».

Так, протягом 2019 року в місцевих загальних судах перебувало на розгляді 3 569 783 судових справ, з яких розглянуто 3 067 392 справи. В господарських судах їхня кількість склала 132 661, з яких розглянуто 99 914 справи.

«Скажіть, будь-ласка, що означають ці цифри для вас особисто? Невже кількість звернень до суду вказує на те, що громадяни України, юридичні особи, інші суб’єкти, які порушують таку кількість судових проваджень, не довіряють українським судам? На моє глибоке переконання це і є найбільший прояв довіри», – заявив Голова Ради суддів України.

Довіру громадян до судів, на його переконання, підтверджує також статистика розгляду справ адміністративними судами, де відповідачем, як правило, виступає держава в особі того чи іншого суб’єкта владних повноважень. Адміністративні суди протягом 2019 року розглянули 194 301 справу з 260 091. При цьому у 108 964 справах, з даними РСУ, судом задоволено позов, тобто визнано протиправними дії, рішення або бездіяльність того чи іншого суб’єкта владних повноважень.

Що стосується звернень громадян до апеляційної інстанції, то оскаржується лише кожне десяте судове рішення місцевого загального суду. У господарських апеляційних судах, за словами Голови Ради суддів України, у 2019 році було оскаржено лише кожне п’яте судове рішення. «При цьому апеляційними судами змінено або скасовано лише 5 560 судових рішень. А це означає, що 80% рішень судів першої інстанції визнаються законними та обґрунтованими», –  повідомив Богдан Моніч.

Подібна ситуація, за його словами, спостерігається і щодо судових рішень, ухвалених апеляційними адміністративними судами. Так, з 113 006 справ цими судами розглянуто 99 837 справ, з яких скасовано або змінено судові рішення лише у 16 808 справах. Це, за підрахунками Голови Ради суддів України, означає, що 84 % рішень судів першої інстанції визнаються законними та обґрунтованими.

При цьому він підкреслив, що факт подачі апеляційної скарги «не слід ототожнювати з проявом недовіри до суду, адже держава гарантує кожному право на апеляційне оскарження рішення суду і це є нормальним у будь-якому демократичному суспільстві, коли відповідний суб’єкт таке право реалізує».

Голова Ради суддів України нагадав Віце-прем’єр-міністру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України про критичну нестачу суддівських кадрів, а також про роботу суддів в умовах надмірного навантаження та недофінансування судової системи.

Порадивши Ользі Стефанішиній оперувати перед світовою спільнотою та українськими громадянами тільки перевіреними фактами та цифрами, Богдан Моніч наголосив: «Розганяючи чергову хвилю «недовіри» до судової влади і суддів, ви вводите в оману громадськість та підриваєте авторитет державної влади в цілому. Бо, декларуючи повагу до законів України та міжнародного права як Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, ви, насправді, спонукаєте суспільство до неповаги до суду, забуваючи при цьому, що судова влада України, залишається чи не єдиною гілкою влади, яка реально захищає інтереси громадян України».

З детальною інформацією можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3mv0VrF 

Прес-центр суду