flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічники суддів місцевих та апеляційних господарських судів завершили курс підготовки з підвищення кваліфікації

08 лютого 2019, 16:50

8 лютого Національна школа суддів України завершила тижневу підготовку помічників суддів і консультантів місцевих та апеляційних господарських судів міста Києва, Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської та Чернігівської областей.

Під час інтерактивних занять, виконання практичних вправ в малих групах та індивідуально учасники підготовки отримали корисні знання та підвищили обізнаність з актуальних питань, які виникають у професійній діяльності.

У ході підготовки було приділено увагу заняттям з мистецтва правового письма та процесуального документування, нових стандартів судово-процесуального документування, яке провела головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Оксана Кабиш. Заступник начальника управління – начальник відділу правової експертизи Державної судової адміністрації України Тетяна Опанасюк провела інтерактивне заняття з етичних основ поведінки працівників апаратів судів.

З основами ефективного спілкування в професійній діяльності на тренінгу ознайомила Надія Голембієвська – провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кризовий психолог, фахівець з травмафокусованої психотерапії.

Під час тренінгу, тренером якого є суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко, помічники суддів дізнались про основи тайм-менеджменту та методики оптимізації робочого часу, побудову стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку, запобігання професійному вигоранню. Розглянувши підготовлені відеоролики із забезпечення безперервної діяльності суду в умовах надзвичайних ситуацій, обговорили алгоритм дій під час виникнення кризових ситуацій у суді.

Суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко розкрив теми, які стосуються форм господарського судочинства згідно з Господарським процесуальним кодексом України; доказів і доказування в господарському процесі. Детально роз’яснив та надав відповіді на питання, що виникають під час розгляду корпоративних спорів, а саме підвідомчість та підсудність справ, що виникають із корпоративних відносин, набуття, передачі та припинення корпоративних прав, захист майнових корпоративних прав.

Начальник управління забезпечення роботи судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду – Леся Зуєвич розкрила питання застосування норм земельного законодавства, а також особливостей розгляду господарських справ, що виникають з договорів оренди землі.

Не менш цікавими виявились практичні заняття тренера-інструктора з надання медичної допомоги Івана Павлишина, а також заступника начальника управління - начальника відділу правової експертизи Державної судової адміністрації України Тетяни Опанасюк щодо етики та дрес-коду працівників апарату суду.

Головний редактор наукового видання «Судово-психологічна експертиза. Застосування поліграфа та спеціальних знань в юридичній практиці», кандидат психологічних наук, доцент, експерт-психолог Олег Назаров окреслив найбільш поширені питання судової експертизи, як джерела доказів у господарському судочинстві, порядку її призначення та проведення.

Учасники підготовки мали можливість подискутувати з викладачами, проявити себе у вирішенні ситуативних завдань та отримати відповіді на актуальні для них запитання.

По закінченню навчання, яке проходило на базі Господарського суду міста Києва, всім учасникам були вручені сертифікати Національної школи суддів України.