flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Господарського суду міста Києва взяли участь у семінарі з питань винесення судових рішень у фінансових спорах

15 листопада 2018, 17:02

13-14 листопада 2018 року за підтримки Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) у координації з Верховним Судом відбувся семінар з питань винесення судових рішень у фінансових спорах.

Серед запрошених суддів, які спеціалізуються на розгляді справ, що виникають у сфері банківської діяльності та цінних паперів, у семінарі брали участь судді Господарського суду міста Києва Віта Бондарчук, Владислав Демидов, Інна Отрош та Яна Карабань. 

 

                

Із вступним словом на початку заходу вистули заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, а також спеціально запрошений гість – суддя у справах про банкрутство округу Колорадо, США Томас Б. МакНамара.

                       

Метою семінару було обговорення шляхів удосконалення здійснення ефективного правосуддя у господарських спорах, зокрема, у сфері надання банківських послуг.

 У перший день семінару виступили: суддя у справах про банкрутство округу Колорадо, США Томас Б. МакНамара, який доповів про захист прав та законних інтересів сторін у спорах, що виникають на підставі кредитних договорів і стосуються нерухомого майна; суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний висвітлив актуальні питання у справах, що виникають з кредитних правовідносин, а саме в частині визначення обсягу відповідальності сторін, та відновлення платоспроможності банків.

 Протягом другого дня семінару суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Юрій Чумак доповів про ключові питання ухвалення судових рішень у фінансових спорах в Україні з посиланням на постанови Верховного Суду. Крім того, акцентував увагу на застосуванні кращих міжнародних практик у сфері забезпечення прав та законних інтересів кредиторів.

                     

Ефективність семінару посилювало застосування практичних прикладів, характерних саме для України, а також заохочення інтерактивних дискусій, та обговорення проблемних питань, які на думку учасників, потребують законодавчого врегулювання.

 Довідково:

Програма розвитку комерційного права (CLDP), заснована в 1992 році, здійснює надання технічної допомоги Україні стосовно імплементації правових норм Світової організації торгівлі (СОТ). CLDP співпрацює з Верховним судом, Вищою радою правосуддя та іншими українськими судовими органами, проводячи низку семінарів, присвячених виявленню проблем і розробці їх рішень, які заважають ефективному та дієвому винесенню судових рішень у комерційних спорах.

Працюючи в режимі постійного обміну інформацією з Верховним судом України, Вищою радою правосуддя та іншими органами державної влади України, CLDP визначила конкретні поточні питання пріоритету для імплементації нових правил винесення судових рішень у фінансових спорах, для вирішення яких досить важливим є міжнародний досвід.