flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист прав і судова експертиза у сфері інтелектуальної власності

02 листопада 2018, 17:50

Комітет Асоціації правників України з інтелектуальної власності спільно з Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності Національною академією правових наук України провели ІІ Конференцію на тему: «Захист прав та судова експертиза у сфері інтелектуальної власності».
У ході першої сесії було обговорено питання судової реформи та створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Про особливості проведення конкурсі на посади суддів розповів Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Україн Сергій Козьяков. Суддя Господарського суду міста Києва Оксана Марченко розповіла про практичний зріз розгляду справ ІВ. Директор Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Олена Орлюк розглянула законопроекти у сфері інтелектуальної власності. Також, було розкрито тему застосування норм Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині захисту прав інтелектуальної власності.
Друга частина першої сесії конференції стосувалась практичних кейсів у розгляді спорів з інтелектуальної власності. Звернуто увагу на різницю правозастосовчих підходів до вирішення спорів у суді і АМКУ, торкаючись теми патентних спорів у сфері фармацевтики.

Під час другої сесії конференції обговорено питання судової експертизи, визначення її ролі в процесі створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, особливості оцінки судом висновків експертів, патентних повірених та інших фахівців у сфері ІВ, правил етичної поведінки та репутації судових експертів у сфері ІВ та кваліфікації судових експертів.
Конференція завершилась цікавою інтерактивною грою в судовий процес. Кейс стосувався питань недобросовісної конкуренції шляхом продажу і рекламування лікарського засобу зі схожою назвою та упаковкою. Присутні учасники конференції могли відчути себе присяжними, голосуючи онлайн, а судили такий процес реальні судді: Ганна Бондаренко, суддя Господарського суду міста Києва, Олена Букіна, суддя Солом'янського районного суду міста Києва, та Олена Кафідова, секретар судової палати, суддя Вищого спецiалiзованого суду України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ. У результаті позов було задоволено.