flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Господарського суду міста Києва Олеся Дупляк і помічник судді Олександра Причко розпочали Тиждень Школи судової практики у рамках Legal High School

17 жовтня 2018, 10:14

Суддя Господарського суду міста Києва Олеся Дупляк нагадала слухачам, що підставами для зміни цивільного договору відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України є взаємна згода сторін, одностороння відмова від договору і за рішенням суду, у випадках істотного порушення умов договору.

Лектор порадила перед зверненням до суду перш за все визначати характер спірних відносин, а після визначати сферу правового застосування до цих правовідносин. Спікер також представила слухачам постанову Верховного Суду України від 15 березня 2017 року у справі №910/26993/15 щодо внесення змін до договору.

Про розірвання договору слухачам розповіла помічник судді Господарського суду міста Києва Олександра Причко.

Вона звернула увагу на статті 525, 526 Цивільного кодексу України, які свідчать про те, що сторони повинні дотримуватися права і обов’язків, передбачених для них у договорі. Також спікер нагадала, що договір починає діяти з моменту згоди сторін, державної реєстрації або нотаріального посвідчення, якщо відповідні вимоги встановлені до договору законодавством.

Як приклад, була наведена договір підряду, в якому передбачено поетапну оплату виконання послуг. Якщо в такому договорі зазначено, що замовник повинен внести 30% оплати, а за фактом оплатив 25%, то в такому випадку підрядник має право звернутися до суду з позовом про розірвання договору підряду, посилаючись на порушення істотних умов договору. При цьому, за її словами, якщо підрядник на власний ризик почав здійснювати роботи, звернутися до суду з позовом про розірвання за цією підставою вже не можна.

Спікер також згадала рішення Великої Палати Верховного Суду від 3 березня 2018 року у справі №910/5394/15-г, предметом спору в якій є розірвання договору оренди земельної ділянки на підставі наявності заборгованості з орендної плати, яка була погашена після звернення позивача до суду з відповідним позовом.

На завершення лекції спікери розповіли про дату вступу в законну силу змін до договору. За словами судді Дупляк, зміни до договору за рішенням суду набувають чинності не раніше набуття чинності самим рішенням суду.

 За інформацією сайту ПРОЕКТУ LEGAL HIGH SCHOOL