flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом направлено Фонду гарантування вкладів фізичних осіб окрему ухвалу з метою приведення у відповідність процедури виконання остаточних судових рішень, постановлених після прийняття рішення про ліквідацію банку.

02 травня 2018, 09:42

До Господарського суду міста Києва надійшла скарга Закритого акціонерного товариства "Фінансово-промисловий комплекс" на дії та бездіяльність органу державної виконавчої служби з виконання наказу Господарського суду міста Києва №910/19375/16 від 18.05.2017 в частині оскарження стягувачем постанови державного виконавця про закінчення виконавчого провадження та направлення вказаного виконавчого документу уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Старокиївський Банк".

Під час розгляду даної скарги судом було встановлено, що рішення суду про стягнення коштів, яке ухвалене після прийняття рішення про ліквідацію ПАТ "Старокиївський Банк" та набуло статусу остаточного, залишається невиконаним, незважаючи на те, що оригінал виконавчого документу переданий для виконання уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Старокиївський Банк" в серпні 2017 року.

З огляду на те, що заборгованість, стягнення якої було предметом спору у справі №910/19375/16, виникла у зв’язку з простроченням оплати витрат, пов’язаних із здійсненням ліквідації ПАТ "Старокиївський Банк" (забезпеченням господарської діяльності банку), тобто на вказані вимоги не поширюються обмеження, встановлені приписами ст.ст. 36, 46 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", а також приймаючи до уваги сам факт постановлення судового рішення після початку процедури ліквідації банку про стягнення суми коштів, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача у справі №910/19375/16 до відповідача були задоволені судом у відповідності до визначеної Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» спеціальної процедури пред’явлення майнових вимог з урахуванням порядку та черговості, передбачених цим Законом.

Такі висновки Господарського суду міста Києва були зроблені з урахуванням правової позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 13.03.2018 у справі №910/23398/16.

Відтак, невиконання рішення суду у справі №910/19375/16 уповноваженою особою Фонду про стягнення коштів протягом майже 8 місяців не може бути виправдане посиланнями на встановлені ст. 36, 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» обмеження (мораторій), а також на необхідність подання заяви про включення/віднесення таких вимог в певну чергу або необхідністю вчиненням стягувачем будь-яких інших дій, оскільки це б суперечило спеціальній процедурі задоволення майнових вимог, в рамках якої такі вимоги позивача повинні були бути задоволені уповноваженою особою Фонду, що підтверджується ухваленням на користь Закритого акціонерного товариства "Фінансово-промисловий комплекс" рішення суду.

У зв’язку із встановленими обставинами та з метою усунення допущених уповноваженою особою Фонду при ліквідації ПАТ "Старокиївський Банк" порушень судом постановлено окрему ухвалу на адресу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 

Ознайомитись із окремою ухвалою суду можливо за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73593388