flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Гумега О.В. прийняла участь у міжнародній конференції «Набуття чинності Угоди про асоціацію з ЄС — готовність України та перші підсумки»

17 листопада 2017, 16:12

14 листопада 2017 року у місті Києві відбулася Міжнародна конференція «Набуття чинності Угоди про асоціацію з ЄС — готовність України та перші підсумки», організованої КНУ ім. Т.Шевченка, комітетом з інтелектуальної власності Асоціації адвокатів України та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, у зв'язку із набранням 01 вересня 2017 року повної сили дії Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

До участі у заході були запрошені представники Секретаріату КМУ, МЕРТ України, МЗС України, Мін’юсту України, ДП «Укрпатент», НДЦ судової експертизи з питань інтелектуальної власності Мін’юсту, наукової спільноти України.

Захід об’єднав фахових експертів, правників, науковців різних сфер юриспруденції та членів суддівського корпусу, зокрема, Господарський суд міста Києва представила суддя Оксана Гумега.

В ході конференції директор НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, зав. кафедрою інтелектуальної власності КНУ ім. Т.Шевченка Олена Орлюк зазначила, що в Грузії та Молдові, що підписали такі угоди раніше й представники яких також виступили з доповідями на заході, такої проблеми не було. Бо в цих країнах законодавство привели у відповідність до норм угод до моменту набрання ними чинності. Також було приділена увага ст. 9 Конституції України, відповідно до якої чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України та ІР-суду, що має невдовзі бути створений в Україні.

Присутні конференції під час дискусій розбирали питання щодо реалізації положення Угоди про асоціацію, а саме, яким чином віднині мають регулюватися відносини у сфері правової охорони й захисту прав інтелектуальної власності, яке бачення органів державної влади, зокрема, які зміни до спеціального законодавства пропонує МЕРТ України у цьому світлі, реалії та можливі конфлікти.

Оксана Гумега звернула увагу, що в проекті Господарського процесуального кодексу України відсутні додаткові заходи, процедури та засоби захисту, які необхідні для забезпечення дотримання охорони прав інтелектуальної власності, і про необхідність імплементації яких зазначено в Угоді про асоціацію.

Професійна зустріч дала можливість учасникам підвести підсумки важливих змін, які в подальшому вплинуть на  покращення умов регулювання галузі у зв’язку з запровадженням багатьох новел.