flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді та працівники апарату взяли участь у семінарі з прозорого та ефективного судового управління

03 травня 2017, 15:59

2628 квітня 2017 року у місті Києві пройшов семінар з прозорого та ефективного судового управління. Захід організовано Програмою розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) у координації з Вищою радою правосуддя, Вищим господарським судом України та Вищим адміністративним судом України. Метою семінару є надання технічної підтримки Україні, серед іншого, у вирішенні господарських спорів.

Програмою розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США надано можливість учасникам семінару заслухати американських суддів та керівників апаратів судів, які поділились досвідом та думками стосовно дослідження кращих американських та міжнародних практик при вішенні питань ефективного здійснення правосуддя в українських судах, в тому числі, зведення до мінімуму необґрунтованості скарг на неналежні дії чи недостатню добросовісність суддів, судової етики та конфлікту інтересів у контексті американської практики та Кодексу суддівської етики України.

Серед іншого, американські колеги поділились досвідом щодо дослідження та винайдення кращих американських та міжнародних практик управління справами та застосування експертних свідчень, з метою визначення шляхів адаптації таких практик для України.

Участь у семінарі взяли судді, працівники апаратів судів, представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України.

Господарським судом міста Києва на семінар з прозорого та ефективного судового управління було делеговано суддів Дупляк Олесю Михайлівну, Картавцеву Юлію Валеріївну та помічників суддів Господарського суду міста Києва Причко Олександру Ігорівну та Полтораченко Кристину Сергіївну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У перший день семінару розглянуто ключові складові управління в суді, питання лідерства та управління проходженням справ у суді. Другий день був присвячений огляду стратегічного планування в суді, зокрема розгляду практичного застосування методів ефективного лідерства для досягнення організаційних цілей та управління змінами. На третій день проведено практичне обговорення використання експертних свідків як ефективного інструменту суду.

Зокрема, у ході семінару були обговорені наступні питання: огляд стратегічного планування, етики, дисципліни та оцінки, зведення безпідставних звинувачень у неналежній поведінці суддів до мінімуму та поняття лідерства, його основі засади. В обговоренні взяли участь суддя Господарського суду міста Києва Дупляк Олеся Михайлівна та помічник судді Господарського суду міста Києва Причко Олександра Ігорівна, які у своєму виступі висловили точку зору щодо визначених вище питань та звернули увагу на те, що проведення подібних семінарів в Україні має важливе значення для ефективного здійснення правосуддя та вдосконалення судової системи України.

 

 

 

 

 

За підсумками семінару та обговорення гострих питань, будуть використані конкретні рекомендації, спрямовані на покращення прозорості та підвищення ефективності судового управління, з метою забезпечення результативнішого вирішення судових справ в Україні.

Слід зазначити, що американські колеги, після обговорення з учасниками семінару питань, винесених на порядок денний, надали високу оцінку діяльності господарських судів в Україні.