flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення до Ради суддів України та Вищої ради правосуддя

17 січня 2017, 11:23
12.01.2017 при здійсненні досудового розслідування у кримінальному провадженні №420160000000002803 від 11.10.2016 співробітниками Генеральної прокуратури України, Спеціальної антикорупційної прокуратури та Служби безпеки України було затримано суддю господарського суду міста Києва Головатюка Любомира Дмитровича за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України.
З метою забезпечення об’єктивного та неупередженого розслідування даного кримінального провадження, а також забезпечення дотримання гарантованих Конституцією України, Законом України «Про судоустрій і статус суддів», Кримінальним процесуальним кодексом України прав та свобод людини, зборами суддів господарського суду міста Києва 16.01.2017 прийнято рішення про звернення до Ради суддів України та Вищої ради правосуддя з проханням звернути увагу на наступні обставини вчинення кримінально-процесуальних дій щодо затримання та утримання під вартою судді господарського суду міста Києва Головатюка Любомира Дмитровича та відповідності таких дій приписам міжнародного та національного законодавства.
Згідно положень ч. 1 ст. 11 Загальної декларації прав людини кожна людина, обвинувачена у вчиненні злочину, має право вважатися невинною доти, поки її винність не буде встановлена в законному порядку шляхом прилюдного судового розгляду,  при якому їй забезпечують усі можливості для захисту.
Відповідно до п. 2 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права кожен обвинувачений в кримінальному злочині має право вважатися невинним, поки винність його не буде доведена згідно з законом.
Пунктом 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод встановлено, що кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.
Нормою прямої дії статті 62 Конституції України передбачено, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.
Як вбачається із наведених норм міжнародних правових актів та Конституції України, визнати особу винною у вчиненні злочину інакше як за вироком суду в демократичній правовій державі неможливо.
Натомість, у засобах масової інформації та мережі Інтернет, в тому числі на офіційних сторінках державних органів та від імені високопосадовців, поширюються публікації, в яких інформація про вчинення суддею Головатюком Л.Д. кримінального правопорушення викладена із презюмуванням його вини, звинуваченнями у вчиненні злочину та наданням кваліфікації його дій за відсутності вироку суду, що є неприпустимим у демократичному правовому суспільстві.
Як вбачається із мережі Інтернет та ЗМІ відразу після затримання судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д. було поширено публікації, в яких містяться фотографії судді та наявний достатній обсяг інформації для ідентифікації його особи.
Розголошення інформації щодо затримання судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д. суперечить положенням Резолюцій Генеральної асамблеї ООН №40/32 від 29.11.1985 та №40/146 від 13.12.1985, відповідно до яких звинувачення або скарга, що надійшли на суддю в ході виконання ним своїх судових і професійних обов’язків, повинні бути невідкладно і безсторонньо розглянуті згідно з відповідною процедурою. Суддя має право на відповідь і справедливий розгляд. На початковому етапі розглядання скарги має проводитись конфіденційно, якщо суддя не звертається з проханням про інше.
Відповідно до приписів частин 1 та 2 статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя є недоторканним. Без згоди Вищої ради правосуддя суддю не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку суду, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. Суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Суддя, затриманий за підозрою у вчиненні діяння, за яке встановлена кримінальна чи адміністративна відповідальність, повинен бути негайно звільнений після з'ясування його особи, за винятком: 1) якщо Вищою радою правосуддя надано згоду на затримання судді у зв'язку з таким діянням; 2) затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, якщо таке затримання є необхідним для попередження вчинення злочину, відвернення чи попередження наслідків злочину або забезпечення збереження доказів цього злочину.
Аналогічні приписи містяться у статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.
В той же час, суддя господарського суду міста Києва Головатюк Л.Д. з дати його затримання - 12.01.2017, за відсутності надання згоди Вищої ради правосуддя, утримується під вартою.
Відтак, звертаємо увагу на необхідність дотримання приписів ст. 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та ст. 482 Кримінального процесуального кодексу України в частині утримання судді Головатюка Л.Д. під вартою за відсутності відповідного рішення Вищої ради правосуддя.
Крім того, як вбачається із засобів масової інформації, при затриманні Головатюка Л.Д. до нього було застосовано силу та нанесено тілесні ушкодження, що суперечить гарантіям незалежності судді та гарантованої недоторканності судді, встановлених Конституцією України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів».
З огляду на наведене, висловлюємо своє занепокоєння з приводу законності, об’єктивності на неупередженості досудового розслідування кримінального провадження щодо судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д. та наголошуємо на необхідності дотримання приписів міжнародного та національного законодавства.