flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарського суду взяли участь у публічному обговоренні законопроекту щодо електронного наказного провадження

23 вересня 2016, 13:12

За ініціативи Міністерства юстиції України 21 вересня 2016 року відбулося публічне обговорення законопроекту щодо запровадження електронного наказаного провадження, в якому взяли участь спеціалісти Міжнародного валютного фонду, польські та українські експерти, в тому числі судді господарського суду міста Києва: Васильченко Тетяна Вікторівна, Отрош Інна Михайлівна та суддя-спікер Бойко Роман Володимирович.

Фахівці вважають, що запровадження процедури наказного провадження в судовій системі України значно  розвантажить суди, зменшить судові витрати сторін та полегшить доступ громадян до правосуддя.

Під час розробки даного законопроекту за основу було взято інститут електронного наказного провадження Республіки Польща, за  роки функціонування якого було розглянуто 1,8 млн. справ, на загальну суму 40 млрд. польських злотих.

Сама процедура проведення електронного наказного провадження у господарському та цивільному процесі не передбачає проведення судового засідання та виклику сторін, однак  стягувача не позбавлено можливості звернутися до суду з тими ж  вимогами у формі позовного провадження.

Зазначимо, що обов’язковою умовою для перегляду справ у формі електронного наказного провадження у господарському судочинстві є наявність спору між сторонами щодо невиконання грошового зобов’язання за письмовим договором у сумі, що не перевищує 1000 мінімальних заробітних плат.

 За наслідками обговорення доопрацьований законопроект буде внесено на розгляд до Верховної Ради України.