flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

IV Міжнародний судово-правовий форум «Судова реформа: стан та напрями розвитку»

21 березня 2016, 12:11

 

17 Березня 2016 року у приміщенні Верховного суду України розпочав роботу IV Міжнародний судово-правовий форум «Судова реформа: стан та напрями розвитку», що організований за підтримки Верховного Суду України, газети «Юридическая практика» спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.

У форумі брали участь Голова Верховного Cуду України Ярослав Романюк, Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін, заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова Верховного Суду Литовської Республіки Римвідас Норкус.

Господарський суд міста Києва на форумі представили заступник голови суду Паламар П.І., судді Бондарчук В.В., Васильченко Т.В., Демидов В.О., Марченко О.В.

Форум був розподілений на сесії та секції. Протягом двох днів судді, науковці, експерти, прокурори та адвокати обговорили питання, що стосуються судової реформи, зокрема:

-                     удосконалення конституційного регулювання правосуддя;

-                     порядок формування Вищої ради правосуддя, діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у світлі конституційних змін;

-                     реалії та перспективи запровадження судового прецеденту в Україні;

-                     шляхи і механізми регулювання процесуального законодавства, особливі механізми кримінальної відповідальності;

-                     податкові спори та спори, що виникають із зобов’язальних правовідносин, інтелектуальні спори, справи про банкрутство.

З окремою доповіддю на 4 секції «Інтелектуальні спори» виступила суддя господарського суду міста Києва, секретар Ради суддів України Марченко О.В. Зокрема, під час свого виступу Оксана Володимирівна звернула увагу присутніх на те, що відсутність спеціалізації суддів впливає на ефективність розгляду спорів у сфері інтелектуальної власності.

За підсумками форуму, учасники дійшли висновку, що судова реформа є ключовою умовою для України на шляху до євроінтеграції, першочерговими заходами реформи мають стати постійний контроль і прозорість в прийнятих рішеннях, як з боку представників всіх гілок влади і бізнес-спільноти, так і міжнародних інститутів.