flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарського суду м. Києва прийняли участь у засіданні круглого столу «Розвиток інтелектуальної власності в Україні. Охорона та захист торговельних марок в мережі Інтернет».

10 грудня 2015, 17:02

09 грудня 2015 року міжнародною організацією International Trademark Association (INTA) було проведено круглий стіл на тему: «Розвиток інтелектуальної власності в Україні. Охорона та захист торговельних марок в мережі Інтернет».

Даний захід об’єднав професійних експертів, фахівців, міжнародних колег, науковців, представників Державної служби інтелектуальної власності України (ДСІВ), Мінекономрозвитку, хостингових компаній та суддів господарського суду міста Києва: зокрема Гумегу Оксану Валеріївну та Бондарчук Віту Вікторівну.

Метою зустрічі стало обговорення двох актуальних питань у сфері актуальної власності, а саме:

-          гармонізація вітчизняного законодавства до норм та положень ЄС, прогнози та перешкоди;

-          використання торговельних марок в мережі Інтернет та охорона і захист прав ІВ: надійність хостингових компаній і реєстраторів доменних імен, збір доказів правопорушень, актуальна судова практика.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася Голова Державної служби інтелектуальної власності України (ДСІВ) Жарінова Алла Георгіївна, яка розповіла учасникам про масштаби роботи, проведеної в ДСІВ: на сьогодні завдяки фаховій активності співробітників системи та експертній допомозі європейських експертів проекту Тwinning в Україні закладені дієві правові механізми, а п’ять спільно розроблених законопроектів передані до Мінекономрозвитку.

Радник проекту Twinning Пабло Роденас у своїй презентації зосередив увагу присутніх на досягненнях експертів, які працюють в Україні в рамках цього проекту і вже показали високі результати: було проведено низку фахових зустрічей, семінарів, тренінгів – як для фахівців системи, так і для представників зацікавлених органів влади, зокрема для представників судової гілки влади.

В свою чергу, Гумега Оксана Валеріївна зазначила, що система правової охорони торговельних марок в Україні потребує певного удосконалення, зокрема приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних стандартів - положень Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (TRIPS).

Основною метою гармонізації законодавства уданій сфері, на думку Оксани Валеріївни, є створення в Україні ефективного механізму захисту прав інтелектуальної власності, насамперед в сфері боротьби з піратством, та запровадження спрощеної процедури доведення факту порушених прав. На практиці, виникають складнощі щодо збору доказів, якими підтверджується чи спростовується факт порушення, оскільки порушник на певний час може припинити протиправну діяльність.

Ще однією проблемою, яка виникає на стадії здійснення правосуддя є відсутність єдиної методики розрахунку завданих збитків в сфері інтелектуальної власності.

Наприкінці заходу учасники підвели підсумки та обговорили шляхи подолання основних проблем в сфері захисту прав інтелектуальної власності.