flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді та працівники апарату господарського суду м. Києва пройшли тренінг «Удосконалення правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні»

11 грудня 2015, 12:52

З 1 по 3 грудня в конференц-залі Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) проведено тренінг для представників судів загальної юрисдикції України. Захід відбувся в рамках проекту Європейського Союзу (ЄС) Twinning «Удосконалення правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні».

Триденну програму тренінгу, яка складалася з шести модулів, прослухало понад 60 учасників,зокрема працівники Господарського суду міста Києва.

Ведучими тренінгу виступили досвідчені іспанські судді, які вже багато років спеціалізуються на розгляді справ, пов’язаних з порушенням прав інтелектуальної власності (ІВ) в Іспанії та на рівні ЄС: Анхель Гальго, Голова Апеляційного господарського суду м. Мадрид, та Енріке Гарсія-Чамон, Голова Апеляційного господарського суду м. Аліканте. Уже традиційно роль модератора робочих процесів узяв на себе постійний радник проекту Twinning в Україні Пабло Роденас.

Вступний модуль тренінгу, який провів Анхель Гальго, був присвячений загальним поняттям промислової власності. Доповідач звернув увагу аудиторії на відмінність об'єкта промислової власності (ОПВ) та власне товару, який цей ОПВ ідентифікує, й окреслив системні передумови для захисту відповідних прав. Було відзначено важливість охорони промислової власності на глобальному та національному рівні. За словами Анхеля Гальго, дослідження, які були проведені Відомством з гармонізації внутрішнього ринку у 2013 – 2015 роках, свідчать про високу економічну вагу охорони прав ІВ: з 2,3 млн малих та середніх підприємств, які утворюють значну частину економіки ЄС, понад 50 % широко використовують у своїй діяльності права ІВ (власні та ліцензовані). Такі компанії платять на 40 % більше своїм співробітникам і забезпечують 90 % товарообміну між ЄС і рештою світу. Компанії ж, які використовують власні права ІВ, формують близько 39 % ВВП ЄС. Анхель Гальго також розглянув види ОПВ та детально описав правову систему, яка опікується цими об’єктами в ЄС, особливо наголосивши на першорядності питань гармонізації судової гілки влади.