flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді міста Києва відбувся круглий стіл на тему: "Проблемні питання у сфері земельного законодавства"

26 червня 2015, 08:54

24 червня 2015 року у господарському суді міста Києва відбувся круглий стіл на тему: «Проблемні питання у сфері земельного законодавства».

Захід організовано з метою реалізації принципу відкритості діяльності суду, налагодження діалогу між судами та суб’єктами господарювання забезпечення єдності практики застосування земельного законодавства, на виконання Плану роботи господарського суду міста Києва на перше півріччя 2015 року.

Круглий стіл розпочався вітальними словами Голови господарського суду міста Києва Князькова Валерія Володимировича та заступника Голови господарського суду міста Києва Стасюка Сергій Васильовича.

У засіданні круглого столу взяли участь судді Вищого господарського суду України - Дроботова Тетяна Борисівна (секретар другої судової палати) та Бакуліна Світлана Віталіївна, суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Пащенко Костянтин Сергійович та судді господарського суду міста Києва, зокрема,  Бойко Роман Володимирович, Баранов Дмитро Олександрович, Васильченко Тетяна Вікторівна, Ломака Вікторія Сергіївна, Турчин Сергій Олександрович, Лиськов Максим Олександрович та Любченко Марія Олександрівна.

Для участі у круглому столі був запрошений також представник наукової спільноти, викладач юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Вищої ради юстиції Анатолій Миколайович Мірошниченко.

Крім того, присутніми на заході були депутати Київської міської ради, представники Мінагрополітики України, Державного агентства рибного господарства України, юридичних компаній та засобів масової інформації.

Під час роботи круглого столу, який проходив у форматі питання – обговорення та питання – відповідь, доповідачі розкрили найактуальніші питання, які виникають при вирішенні спорів, пов'язаних із застосуванням господарськими судами земельного законодавства.

Круглий стіл розпочався із доповіді Дроботової Тетяни Борисівни, яка була присвячена дуальній природі орендних правовідносин землі, зумовленій неоднозначною практикою судів господарської та адміністративної юрисдикції. Ключовою проблематикою договору оренди землі є те, що він має ознаки як і цивільно-правового так і адміністративного правочину, тому судова практика з цього питання неоднозначна. Тетяна Борисівна звернула увагу на питання підсудності таких справ.

Так, вирішення спорів про внесення змін до договорів оренди землі підсудні господарським судам, проте є практика вирішення даних спорів і в адміністративному судочинстві, яка полягає у зміні розміру земельного податку, який у свою чергу є підставою перегляду розміру орендної плати.

Дроботова Тетяна Борисівна також звернула увагу учасників заходу на необхідність обрання сторонами правильного способу захисту порушеного права у сфері земельних відносин при зверненні до суду.

За результатами обговорення запитання адвоката Юридичної фірми «Ілляшев та Партненри» Копейчикова М.В., а саме: «яким повинен бути обраний спосіб захисту права, в результаті якого релігійні організації отримають земельні ділянки на праві постійного користування?», учасники круглого столу дійшли до висновку, що для захисту порушеного права у даному випадку необхідно застосовувати статтю 82 Земельного кодексу України.

Водночас, депутат Київської міської ради Харченко О.В. звернув увагу учасників, що питання надання земельної ділянки у користування чи оренди вирішується з врахуванням інтересів територіальної громади.

Активну участь учасники заходу прийняли також в обговоренні питання про розірвання договору оренди земельної ділянки державної та комунальної власності, у тому числі у зв'язку зі скасуванням органом місцевого самоврядування власного рішення про надання особі земельної ділянки, неналежним виконанням орендарем свого зобов'язання щодо своєчасного внесення орендних платежів, використанням орендарем земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Бакуліна Світлана Віталіївна, відповідаючи на запитання представника Київської міської ради про юридичні наслідки скасування рішення ради для договору оренди землі, який був укладений на підставі такого рішення, зазначила, що вказане рішення по своїй природі є адміністративним актом, який вичерпується моментом свого виконання (має індивідуальний характер дії), відтак, його скасування не є підставою припинення договору оренди. Правовою нормою для застосування до даних правовідносин є абзац 1, 6 статті 33 Закону України «Про оренду землі».

Дискусійне питання в межах даної зустрічі висловила Долгополова Ю.В. - головний спеціаліст відділу з питань землекористування Київської міської ради, а саме: чи впливає зміна використання земельної ділянки на її цільове призначення.

Даючи відповідь на вищевказане запитання, Мірошниченко Анатолій Миколайович зазначив, що законодавець закріпив за власниками земельних ділянок та землекористувачами обов’язок забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням. Так, відповідно до частини 5 статті 20 Земельного кодексу України види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії. Таким чином, якщо категорія землі не змінюється, необхідність зміни цільового призначення землі відсутня.

 Окрім того, предметом обговорення стали наступні питання: врегулювання відносин оренди землі після відчуження орендарем об'єкта нерухомого майна, що знаходиться на орендованій земельній ділянці;  застосування практики Європейського суду з прав людини при вирішенні земельних спорів; вирішення спорів щодо поновлення договору оренди землі з попереднім орендодавцем; обчислення строку позовної давності у земельних спорах за позовами прокурорів.

Усі виступаючі дійшли до спільної думки щодо необхідності вироблення єдиної судової практики при вирішення спорів у сфері земельного законодавства та підтримали ініціативу щодо проведення тематичних зустрічей саме у форматі "круглого столу" як найбільш ефективної форми дискусії.

Висловлені учасниками круглого столу думки та пропозиції буде враховано під час підготовки проекту змін та доповнень до постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 року № 6 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин".