flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд забезпечив громаді Києва реальну та безперешкодну можливість реалізації правомочностей власника комунального майна

13 травня 2024, 14:13

ПП «АУДИТОРСЬКА ФІРМА «СІНТЕЗ-БАЛАНС» незаконно здійснила державну реєстрацію права власності на нежитлові будівлі загальною площею 103,6 кв.м за адресою: м. Київ, вул. Козелецька, 2, які належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва, право власності на які зареєстровано в установленому законом порядку, що порушило право дійсного власника та фактично надало можливість третім особам на відчуження майна.

Подальше відчуження нежитлових будівель відбулось за декількома послідовними договорами купівлі-продажу, однак не призвело до виникнення права власності на майно у наступних набувачів оскільки здійснене особою, яка не набула права власності на відчужувані нею об’єкти нерухомого майна, а отже, не мала права розпоряджатись ними будь-яким шляхом, зокрема, шляхом укладення договорів купівлі-продажу.

Суд встановив, що кінцевий набувач зареєстрував право власності на спірний об’єкт нерухомого майна на земельній ділянці площею 0,241 га, яка належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва та у власність або у користування будь-яким фізичним або юридичним особам не надавалася.

Суд зазначив, що оспорювані договори купівлі-продажу суперечать інтересам держави і суспільства, адже мета їх вчинення полягала у тому, щоб обійти встановлений законодавством порядок відчуження комунального майна та безкоштовно набути право власності на спірне нерухоме майно.

Вказані договори спрямовані на незаконне заволодіння комунальним майном, а отже відповідно до ч.1 ст.228 ЦК України порушують публічний порядок, що свідчить про наявність підстав вважати їх нікчемними.

За висновками суду у кінцевого набувача, за яким станом на час розгляду справи зареєстроване право власності на спірний об’єкт нерухомого майна – ТОВ «УКРМʼЯСО-1», не виникло право власності на нежитлові будівлі, внаслідок відчуження у ланцюгу правочинів особою, яка не набула права власності за відсутності законних підстав для здійснення державної реєстрації на зазначене нерухоме майно.

Оскільки земельна ділянка перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва та не відводилася у встановленому законодавством порядку Київською міською радою у власність чи користування іншим особам, суд дійшов висновку, що реєстрація права власності за третіми особами на спірний об’єкт нерухомого майна порушує інтереси територіальної громади міста Києва як власника нежитлової будівлі, а також виключає можливість розпорядження Київською міською радою земельною ділянкою.

З огляду на викладене, для забезпечення територіальній громаді міста Києва реальної та безперешкодної можливості реалізувати усі правомочності власника щодо комунального майна, суд дійшов висновку, що належним способом захисту порушених прав є скасування рішень державних реєстраторів та проведених на їх підставі державних реєстрацій (рішення Господарського суду міста Києва від 17.04.2024 у справі № 910/15014/23).