flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вирішив знести незаконно збудоване кафе «Forest cafe» у Парку «Партизанської слави»

19 грудня 2023, 16:54

01.11.2023 Верховний Суд скасував постанову Північного апеляційного господарського суду та погодився із висновками Господарського суду міста Києва, викладеними у рішенні від 29.11.2022 у справі №910/7987/22, щодо нікчемності договорів купівлі-продажу та існуванні підстав для зобов’язання Товариства звільнити земельну ділянку у парку «Партизанської слави» від споруд кафе.

Зокрема, Господарський суд міста Києва дійшов висновку, що майно – будівлі кафе, є об'єктом самочинного будівництва, ані рішення третейського суду про визнання права власності на нього, ні наступний перепродаж не змінює цього статусу.

З моменту створення у 1994 році регіонального ландшафтного парку «Партизанська слава» ця територія має статус природно-заповідного фонду і її правовий режим та цільове призначення визначаються фактом розташування на ній вказаного об’єкта, а тому наявність самочинно збудованого майна порушує Закон України «Про природно-заповідний фонд України», адже будівництво та використання під розміщення закладів комерційного призначення на цій ділянці заборонено.

Відповідач-2, як добросовісний суб’єкт господарювання повинен був оглянути купований ним об'єкт до укладення договорів, а відтак міг та повинен був бути обізнаним про неможливість будівництва там капітальної комерційної споруди в силу законодавчої заборони.

Суд дійшов висновку, що дані правочини були спрямовані на незаконне заволодіння правами на земельну ділянку комунальної власності: а) в обхід процедури, яка визначена законом, б) на земельну ділянку, одержання прав на яку в силу її статусу було неможливим, а відтак такі договори згідно з частинами першою та другою статті 228 Цивільного кодексу України є нікчемними.

Станом на 14.12.2023 справа №910/7987/22 із касаційного суду не повернулася, що виключає можливість видачі наказів для примусового виконання відповідного рішення Господарського суду міста Києва. Відповідні накази будуть видані відразу після повернення матеріалів справи.