flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громаді Києва повернули 1,5 га землі заказника «Жуків острів», переданих під забудову нерезидентами

22 листопада 2023, 14:48

Господарський суд міста Києва задовольнив позов Заступника Генерального прокурора в інтересах держави в особі Київської міської ради про витребування з незаконного володіння Компанією «ХІЛТЕК ГРУП ЛТД» (Республіка Сейшельські Острови) земельних ділянок загальною площею 1,5 га вартістю за нормативно-грошовою оцінкою 18 168 043 грн, розташованих на вул. Лісничій у Голосіївському районі міста Києва, та передав їх у власність територіальної громади м. Києва в особі Київської міської ради.

Судом встановлено, що законним власником спірних земельних ділянок є територіальна громада м. Києва, проте, рішенням Київської міської ради, яке в подальшому було скасовано, майно було передано третім особам, внаслідок чого неодноразово відчужувалося різним суб’єктам, останнім з яких є відповідач.

Серед законних видів використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, передбачених статтею 9 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», відсутня допустимість передачі такого роду об’єктів приватним особам для здійснення забудови.

За висновками суду, розташування спірних земельних ділянок у межах земель ландшафтного заказника місцевого значення «Жуків Острів», які перебувають під особливою державною охороною, виключає можливість передачі цих об’єктів у приватну власність, зокрема юридичним особам, що не є резидентами України, для здійснення забудови. (Рішення Господарського суду міста Києва від 27.09.2023 у справі № 910/2961/19).