flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У суді проведено круглий стіл

29 вересня 2023, 16:31

28 вересня 2023 року у Господарському суді міста Києва відбувся круглий стіл на тему: «Питання способів захисту порушеного права в господарському судочинстві».

З вітальним словом до учасників заходу звернулися голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса РОГАЧ, голова Північного апеляційного господарського суду Олег ХРИПУН та голова Господарського суду міста Києва Вадим БОСИЙ.

   

Модератором заходу виступив суддя Господарського суду міста Києва Сергій СТАСЮК.

У заході брали участь голови місцевих та апеляційних господарських судів, судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, суддя Великої Палати Верховного Суду, а також судді Господарського суду міста Києва.

Круглий стіл розпочато із доповіді голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариси РОГАЧ, яка розкриваючи проблематику питань способів захисту порушеного права та їх ефективності, акцентувала увагу на тому, що практика ЄСПЛ не обмежує право на доступ до правосуддя лише можливістю подачі позову до суду, який за наявності порушеного права буде задоволено, адже судове рішення має бути не тільки проголошено, а й виконано. При цьому процесуальний закон вказує на ефективність способу захисту, як неодмінну притаманну складову завдань господарського судочинства.

Суддя-спікер Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Юрій ЧУМАК розкрив концептуальні питання щодо юрисдикції та наявності спору про право при вирішенні спорів щодо нерухомого майна та спорів, за наслідками розгляду яких мають вчинятися реєстраційні дії, зосередивши увагу на чинних нині положеннях статті 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», редакція якої неодноразово зазнавала змін, встановлюючи різні способи судового захисту порушених прав та інтересів особи.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро ГУДИМА навів способи захисту та критерії розмежування віндикаційних та негаторних позовів.

Також, під час круглого столу суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олена КІБЕНКО висвітлила проблемні питання, які постають перед господарськими судами при розгляді корпоративних спорів, підкресливши важливість обрання належного та ефективного способу захисту корпоративних прав.

Суддя Господарського суду міста Києва Анатолій ІВЧЕНКО окреслив основні риси дискусійного законопректу №9127 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо забезпечення права на суд» та разом з колегами проаналізував доцільність його прийняття.

Загалом тематика заходу привернула увагу всіх учасників круглого столу та обумовила жваве обговорення, оскільки розробка концепції єдиних підходів щодо способів захисту порушеного права є дуже важливою для визначення стратегічних напрямків системи господарського судочинства та судочинства в цілому.

      

Посилання на матеріали доповідей:

http://bit.ly/46fzlFy