flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відомості щодо розміру фактично сплаченого судового збору за 8 місяців 2022 року

12 вересня 2022, 11:10

Упродовж 8 місяців 2022 року від сплати судового збору за подачу заяв/скарг до Господарського суду міста Києва в дохід Державного бюджету України надійшло 114 млн 911 тис. 658 грн.

При цьому, за результатами розгляду 186 заяв платників судового збору Господарський суд міста Києва розглянув питання про повернення помилково сплачених коштів на суму 8 млн 016 тис. 986 грн, надіславши до органів Казначейства 163 подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 08.12.2021 №647.

При розгляді заяв про видачу подання на повернення помилково сплаченого судового збору Господарський суд міста Києва встановлює факт зарахування коштів на рахунок, визначений для сплати судового збору, а також те, що заявник не звертався до суду з документами, за які справляється судовий збір у відповідності до наданих платіжних доручень.

Тому, задля оперативного вирішення питання про повернення помилково сплаченого судового збору є важливим дотримання положень Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787 з метою уникнення поширення випадків залишення заяв про видачу подання без задоволення, що зазвичай мають місце у разі:

- відсутності підтвердження зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України;

- повторного використання платіжного доручення з метою отримання подання;

- надання платіжного доручення вже використаного заявником, як доказ сплати судового збору у справі, по якій було винесене рішення по суті;

- помилки в реквізитах платіжних документів, наслідком чого є сплата судового збору на неналежний рахунок.