flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар судді Дупляк О.І. для видання "ЗіБ"

27 червня 2018, 10:17

     Під час обговорення актуальних питань імплементації новел процесуальних кодексів, організованого Асоціацією правників України суддя Господарського суду міста Києва Олеся Дупляк наголосила, на тому, що закон не обмежує процесуальні сторони в можливості вдаватися до інституту свідків у господарському процесі. Але, не слід показаннями свідків підміняти докази, що необхідні в конкретному випадку.

    Як приклад, суддя навела ситуацію з поданням акта виконаних робіт. Трапляється, що цей документ процесуальні учасники намагаються замінити сукупністю інших доказів. На думку Олесі Дупляк, робити це слід дуже вдумливо.

     Якщо виникає ситуація, коли контрагент відмовився підписати акт виконаних робіт, факт виконання таких робіт краще підтверджувати не шляхом показань свідків, а посилаючись на іншу документацію, супутньої діяльності учасників спору.

     Інституту свідків не варто боятися. Проте його потрібно розуміти. Перед тим як іти до суду з відповідною заявою з відповідною заявою про виклик свідка, потрібно визначитися з предметом доказування. Це повинно бути чітко окреслене коло доказової бази. Якщо дійсно певне питання може бути доведене виключно показаннями свідків, звертатися до сууду з таким клопотанням необхідно.

    Закон не обмежує процесуальні сторони в тому, яких осіб їм варто залучати як свідків. Однак ці особи мають володіти достовірною інформацією та розуміти, що вони несуть кримінальну відповідальність за неправдиві свідчення.

    Важко прогнозувати, чи не сприятиме залучення свідків затягуванню процесу в разі їх неявки. Адже свідки можуть мати дійсно поважні причини, аби пропустити судове засідання. Та варто пам’ятати: якщо свідок зловживатиме процесуальними правами, суддя може прийняти рішення і без його показань.

http://zib.com.ua/ua/133391-pokazannya_svidkiv_u_gospodarskomu_procesi_ne_e_universalnim.html