flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська розповіла про аспекти запровадження Вищого суду з питань інтелектуальної власності

28 січня 2022, 16:40

Член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська взяла участь у заході в межах Діалогу Україна – ЄС з права інтелектуальної власності.

Оксана Блажівська наголосила, що одним із пріоритетних завдань Вищої ради правосуддя є сприяння відновленню роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, адже робота органу, відповідального за кадрове наповнення судової системи, після змін законодавства заблокована вже понад два роки. З цієї причини серед інших не завершений і конкурс до Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Член ВРП нагадала, що у вересні 2017 року був підписаний Указ Президента України «Про утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності». У Законі України «Про судоустрій і статус суддів» були закріплені вимоги до суддів спеціалізованого суду та умови конкурсу за зайняття вакантної посади судді.

Рішенням ВККСУ від 30 вересня 2017 року оголошено конкурс на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності, участь в якому мають право взяти судді, адвокати та патентні повірені. Надійшло 234 заяви. Рішенням Комісії від 05 жовтня 2018 року оголошено конкурс на зайняття 9 вакантних посад суддів Апеляційної палати Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Із заявами про участь у конкурсі звернулися 97 осіб. Однак через відсутність ВККСУ конкурс не завершено.

Оксана Блажівська розповіла про активну та послідовну позицію та всі можливі заходи, які ВРП впродовж двох років вживає для відновлення роботи ВККСУ.

Після ухвалення Закону України №1629-ІХ у вересні 2021 року наказом виконуючого обов’язки Голови Вищої ради правосуддя затверджено перший склад Конкурсної комісії з відбору Членів ВККСУ. За сприяння ВРП було виділене приміщення для роботи Конкурсної комісії. Конкурсна комісія вже розпочала офіційну роботу. Затверджено Регламент Конкурсної комісії, Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Методологія оцінювання відповідності кандидата критеріям доброчесності та професійної компетентності, а також форму  заяви з додатками  про намір бути призначеною членом ВККСУ. Комісією оголошено конкурс на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Приймання заяв на участь у конкурсі розпочнеться з 4 лютого 2022 року і триватиме до 4 березня 2022 року.

«Вища рада правосуддя вітає початок конкурсних процедур та сподівається на швидке формування високопрофесійного складу ВККС із найкращих представників юридичних професій, щоб новостворена ВККС якнайшвидше завершила розпочаті конкурсні процедури до апеляційної інстанції, кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді та конкурс до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та його апеляційної палати», - сказала Оксана Блажівська.

Член ВРП розповіла, що Рада невдовзі розглядатиме з метою надання консультативних висновків законопроєкти, які стосуються функціонування Вищого суду з питань інтелектуальної власності, які надійшли від Комітету Верховної ради з правової політики (64876488).

Законопроєктом № 6487 пропонується унормувати в окремому законі питання статусу, місцезнаходження, правової основи діяльності, завдань, повноважень та складу Вищого суду з питань інтелектуальної власності,  оптимізації спеціальних вимог до судді цього суду, визначенню основ забезпечення діяльності Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Законопроєктом № 6488 пропонується до кандидатів, які можуть подавати заяву на участь у конкурсі на посаду судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності, пропонується віднести також науковців, що мають науковий ступінь у галузі знань (наук), пов’язаних зі сферою інтелектуальної власності, та атестованих судових експертів, які мають високий рівень кваліфікації.

«Особисто я вітаю зрушення у законодавчих змінах щодо Вищого суду з питань інтелектуальної власності, що сприятиме процесуальному та матеріально-правовому розширенню функціоналу Суду», - підкреслила Оксана Блажівська.

Ознайомитись можна за посиланням: https://bit.ly/3HFjUdk