flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Запетрука Романа Анатолійовича (м. Сімферополь)

09 липня 2021, 15:11

До уваги Запетрука Романа Анатолійовича

(м. Сімферополь, вул. Лермонтова, 14, кв. 172)

Повідомлення про відкриття провадження у справі №910/8311/21 та призначення підготовчого засідання на 12.08.2021

Господарський суд міста Києва повідомляє, що ухвалою Господарського суду міста Києва 08.07.2021 суддею Усатенко І.В.

розглянувши позовну заяву Мазура Олександра Петровича 

до 1) Гераскевича Ігоря Степановича 

2) Запетрука Романа Анатолійовича 

про визнання недійсним договору купівлі-продажу, визнання недійсним рішення

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Мазура Олександра Петровича з вимогами до Гераскевича Ігоря Степановича та Запетрука Романа Анатолійовича про визнання договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі недійсним; визнання недійсним рішення загальних зборів; визнання частки у статутному капіталі товариства.

Позовні вимоги щодо визнання недійсним договору обґрунтовані відсутністю повноважень у відповідача-1 на вчинення правочину, оскільки, він не набув станом на дату укладення договору корпоративних прав. Недійсність рішення загальних зборів позивач мотивує тим, що він як учасник товариства не був належним чином повідомлений про їх проведення та не брав у них участь.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем заявлено вимоги до фізичних осіб.

Ухвалою суду від 26.05.2021 суд звернувся до Відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ЦМУ ДМС в м. Києві та Київській області із запитом щодо доступу до персональних даних фізичної особи Гераскевича Ігоря Степановича (паспорт громадянина України, серія та номер ЕС № 565611, виданий 03.03.1998, видавник: Київський РВ Сімферопольського МУГУ МВС України в Криму) та Запетрука Романа Анатолійовича (паспорт громадянина України, серія та номер АВ № 535756, виданий 16.03.2011, видавник: Київський РВ у м. Сімферополі ГУ ДМС України в АР Крим) за формою, наведеною в додатку № 3 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених Постановою КМУ № 207 від 02.03.2016.

Ухвалою суду від 17.06.2021 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

30.06.2021 від позивача через канцелярію суду надійшов супровідний лист на виконання ухвали від 17.06.2021 про усунення недоліків позовної заяви.

Відповідно до ч. 10 ст. 176 ГПК України якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Оскільки, місцезнаходження відповідача-2 зазначено у Автономній Республіці Крим, а згідно відповіді відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ЦМУ ДМС в м. Києві та Київській області Запетрук Роман Анатолійович зареєстрованим не значиться, повідомлення відповідача-2 про розгляд справи здійснюється шляхом розміщення відповідного оголошення.

У абз. 2 частини 3 ст. 12 ГПК України вказано, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України  при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Виходячи з викладеного, враховуючи предмет позову у розглядуваній справі, з метою забезпечення дотримання прав та законних інтересів всіх учасників судового процесу, суд дійшов висновку, що справа № 910/8311/21 підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

Суд зазначає, що відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов’язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Оскільки, предметом розгляду даної справи є недійсність договору відчуження корпоративних прав та недійсність рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю “Сопрано-Нова” (03150, м. Київ, вул Предславинська, 34Б, ідентифікаційний код 35650831), суд вбачає необхідність у залученні даної особи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Статтею 181  Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи наведене вище, на виконання приписів Господарського процесуального Закону, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити учасникам справи строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Керуючись ст. ст. 12, 80, 165, 168 177, 178, 181, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

  1. Відкрити провадження у справі.
  2. Розгляд справи здійснювати у порядку загального позовного провадження.
  3. Підготовче засідання у справі призначити на 12.08.21 о 14:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 19.
  4. Повідомити представників сторін про підготовче засідання.
  5. Запропонувати відповідачам у строк протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали, подати суду відзив на позов відповідно до вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всі докази, що підтверджують заперечення проти позову; забезпечити направлення позивачу копії відзиву на позов та доданих до нього документів, докази на підтвердження такого направлення надати суду. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.
  6. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача – Товариство з обмеженою відповідальністю “Сопрано-Нова” (03150, м. Київ, вул. Предславинська, 34Б, ідентифікаційний код 35650831).
  7. Зобов’язати позивача направити третій особі копію позовної заяви з доданими до неї документами, докази чого подати суду протягом 5 днів з дати отримання даної ухвали.
  8. Встановити в порядку передбаченому ст. 168 ГПК України третій особі строк для надання пояснень щодо позову до 20.07.2021.
  9. Зобов’язати відповідачів та третю особу надати суду письмові пояснення, щодо клопотання позивача про витребування доказів.
  10. Рекомендувати учасникам справи всі необхідні документи (пояснення, заперечення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, поштою, факсом або дистанційні засоби зв’язку.
  11. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання є необов’язковою. З урахуванням епідеміологічної ситуації в України, сторони можуть подати до Суду заяви про розгляд справи за їхньої відсутності.
  12. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua
  13. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею в порядку ч. 2 ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя І.В.Усатенко

Електронна копія ухвали в мережі Інтернет за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Дата розміщення інформації на сторінці господарського суду міста Києва на офіційному вебпорталі «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет в розділі «Новини та події» - «09» липня 2021 року.