flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова про визнання боржника банкрутом. Справа № 910/20535/13

16 грудня 2013, 11:00

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44     тел. 284-18-98

________________________________________________________________________________

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

 29.11.13

Справа № 910/20535/13

                                      

За заявою

Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” (ідентифікаційний код 34663415)

Про

банкрутство

                                                                                        Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від боржника

Титаренко М.О. — голова ліквідаційної комісії 

Арбітражний керуючий

не з’явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

У жовтні 2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” в особі ліквідатора юридичної особи звернулося до суду із заявою від 24.10.2013 р. про порушення справи про своє банкрутство у зв’язку з виявленням у ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.     

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.10.2013 р. № 910/20535/13 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 11.11.2013 р., визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство арбітражного керуючого Гончаренко Ларису Юріївну зобов’язано подати заяву про участь у справі.

У судовому засіданні 11.11.2013 р. було оголошено перерву до 15.11.2013 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.11.2013 р. № 910/20535/13 було порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.”, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розгляд справи для вирішення питання про визнання боржника банкрутом призначено на 29.11.2013 р., боржнику запропоновано надати суду інші, наявні, але не подані докази на підтвердження своєї неплатоспроможності, а Державну податкову інспекцію у Голосіївському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві зобов’язано надати суду докази проведення позапланової перевірки товариства відповідно до заяви про припинення платника податків.

29.11.2013 р. у судове засідання з’явився ліквідатор боржника, який доповів суду обставини ліквідації боржника у порядку Цивільного та Господарського кодексів України та надав усні пояснення щодо обставин відсутності у Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” активів для оздоровлення свого фінансового становища та проведення розрахунків з кредиторами у повному обсязі. Також, ліквідатор, призначений рішенням власника (засновника), клопотав перед судом про  визнання Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” банкрутом та призначення його ліквідатором юридичної особи у судовій процедурі банкрутства через обізнаність з роботою товариства за останній період.

Визначений автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство арбітражний керуючий Гончаренко Л.В. у судове засідання не з’явилася, заяву про участь у справі не подала.

Дослідивши подані докази, заслухавши пояснення представника та оглянувши оригінали документів, копії яких залучено до матеріалів справи, суд

 

ВСТАНОВИВ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” зареєстровано як юридична особа Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією 24.10.2006 р. 

Відповідно до статуту та даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців місцезнаходженням вказаного товариства станом на жовтень 2013 року є: 03022, м. Київ, Голосіївський район, вул. Васильківська, 30, ідентифікаційний код 34663415, основними видами діяльності — загальне прибирання будинків, інша діяльність із прибирання будинків і промислових об’єктів, інші види діяльності із прибирання, діяльність домашніх господарств як роботодавців для домашньої прислуги, рекламні агентства, спеціалізована діяльність із дизайну, будівництво житлових і нежитлових будівель. 

Згідно з Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців від 12.11.2013 р. засновником (учасником) товариства є Тихоненко Дмитро Юрійович (03162, м. Київ, Святошинський район, просп. Леся Курбаса, 18-Г, кв. 53).  

25.07.2013 р. загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н” було прийнято рішення про припинення товариства шляхом ліквідації, призначення ліквідатором товариства Титаренка Миколи Олександровича (протокол від 25.07.2013 р. наявний у матеріалах справи).

Матеріалами справи підтверджується, що на виконання вимог ч. 1 ст. 105 Цивільного Кодексу України та ч. 1 ст. 34 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” ліквідаційною комісією було подано державному реєстратору Голосіївського району міста Києва документи, потрібні для внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про винесення учасниками товариства рішення про його припинення (копія опису документів, поданих 01.08.2013 р. у матеріалах справи).

Відповідно до ч. 2 ст. 105 Цивільного кодексу України після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Оголошення про припинення підприємницької діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” було опубліковано в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації — Бюлетені державної реєстрації № 256 (21) за 2013 р.

Згідно з доданими до заяви про порушення справи про банкрутство документами, головою ліквідаційної комісії товариства  23.10.2013 р. до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві було направлено заяву про припинення платника податків за формою № 8-ОПП з необхідними додатками.

Крім того, ухвалою про прийняття до розгляду заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н” від 25.10.2013 р. податковий орган за місцезнаходженням боржника було зобов’язано надати суду довідку про стан податкової заборгованості боржника, копії останніх податкових декларацій Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н”, акт останньої податкової перевірки, докази проведення позапланової перевірки товариства відповідно до заяви про припинення платника податків, направленої та отриманої 23.10.2013 р.   

Станом на дату порушення провадження у справі представником податкового органу було надано до матеріалів справи електронну копію акту податкової виїзної перевірки боржника, копію податкової декларації з податку на додану вартість за лютий 2013 року, копію довідки про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, копію звіту про фінансові результати за 2012 рік, копію податкової декларації на прибуток за 2012 рік та додатків до неї, а також електронну копію витягу з інформаційної бази ДПІ “Податковий борг”.

Також, слід зазначити, що на адресу податкового органу за місцезнаходженням платника податків судом надіслано копію ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” від 15.11.2013 р.

Поряд з цим, станом на 29.11.2013 р. докази проведення Державною податковою інспекцією у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” відповідно до поданої ним заяви про припинення платника податків за формою № 8-ОПП судом отримані не були.

Під час розгляду справи у підготовчому засіданні присутній у засіданні представник Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві не повідомив суду обставин, які унеможливлюють порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” або ж фактичних даних, що спростовують підстави для визнання боржника банкрутом у порядку ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 р. у редакції від 22.12.2011 р. зі змінами та доповненнями (надалі — Закон).

Згідно з приєднаним боржником до заяви про порушення справи про банкрутство інформаційним листом Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві № 218/Т/11-06 від 10.09.2013 р. станом на 10.09.2013 р. податковий борг підприємства становить 574    755,00 грн.

Відповідно до матеріалів справи, ліквідатором за час роботи було виявлено наявність у юридичної особи, що ліквідується, простроченої кредиторської заборгованості перед Публічним акціонерним товариством “Дніпрянка” у сумі 396    000,00 грн., яка виникла у зв’язку з неоплатою пред’явленого до виконання векселя, щодо якого було вчинено виконавчий напис нотаріуса про стягнення боргу. Заборгованість виявлено за результатами отримання заяви про визнання вимог кредитора від 01.10.2013 р., у відповідь на яку керівником підприємства у межах повноважень було направлено повідомлення від 27.03.2013 р. про визнання такої заборгованості.

Також, у ході ліквідаційної процедури, ліквідатором було визнано кредиторську заборгованість перед бюджетом у сумі, вказаній в інформаційному листі Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві № 218/Т/11-06 від 10.09.2013 р.      

До заяви про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” було приєднано відомості, отримані ліквідаційною комісією від державних реєстраційних органів щодо виявлення майна підприємства з негативними результатами, а саме: від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” відсутнє серед власників, які володіють значними пакетами акцій емітентів; від Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві про наявність податкового боргу; від Головного управління регіональної статистики про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” не значиться засновником суб’єктів господарської діяльності; Державної інспекції сільського господарства в м. Києві про те, що за товариством не має та не було зареєстровано тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів; Територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Київській області та м. Києві про відсутність зареєстрованих за підприємством об’єктів котлонагляду та вантажопідіймальних споруд.

Як слідує із статутних, реєстраційних та бухгалтерських документів Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.”, останнє не має державного майна на балансі та у статутному капіталі, а також найманих працівників та первинної профспілкової організації та матеріальних носіїв секретної інформації.

Відповідно до пояснень ліквідатора боржника, призначеного власником, у  підприємства відсутня заборгованості з відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров’ю працівникам, виплати заробітної плати та вихідної допомоги працівникам, виплати авторської винагороди.

Таким чином, ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.”  було встановлено, що вартості майнових активів юридичної особи, яка ліквідується за рішенням власника, недостатньо для погашення виявленої кредиторської заборгованості. 

За результатами проведеної роботи ліквідаційною комісією було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 08.10.2013 р., який було затверджено рішенням загальних зборів учасників, якими ухвалено рішення про звернення до господарського суду  із заявою про порушення відносно Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” справи про банкрутство відповідно до п. 3 ст. 110 Цивільного кодексу України (протокол від 08.10.2013 р.)

Також, загальними зборами учасників було вирішено запропонувати господарському суду кандидатуру ліквідатора у справі – голову ліквідаційної комісії Титаренка М.О.

Заява про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” була подана до Господарського суду міста Києва 24.10.2013 р., тобто вже після спливу двомісячного строку з дня публікації повідомлення про його припинення та повідомлення податкового органу.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного Кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи , уповноваженого на це установчими документами, у тому числі, у зв’язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 Цивільного Кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог  кредиторів, юридична особа ліквідується у порядку, встановленому Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

У ч. 1 ст. 22 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” встановлено, що інформація про проведення державної реєстрації юридичної особи, про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи тощо підлягає обов’язковому опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Згідно зі ст. 1 вказаного Закону спеціалізований друкований засіб масової інформації – видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру.

Бюлетень державної реєстрації є єдиним спеціалізованим друкованим засобом масової інформації, в якому обов’язково розміщуються відомості про реєстраційні дії, зокрема,  відомості про прийняття засновниками (учасниками) рішення щодо припинення юридичної особи. Таке повідомлення здійснюється за встановленою формою і містить всі передбачені законом обов’язкові реквізити.

Частиною 5 ст. 60 Господарського Кодексу України встановлено, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію.

Нормами ч. 1 ст. 37 Закону встановлено, що у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 2 ст. 95 Закону за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора у порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна.

Враховуючи наявні у матеріалах справи докази та встановлені у ході судового розгляду обставини, зокрема, щодо недостатності майна боржника для задоволення вимог його кредиторів, господарський суд приходить до висновку щодо наявності підстав для визнання боржника банкрутом та введення процедури ліквідації. При цьому, судом враховано та перевірено дані бухгалтерського балансу боржника, з якого слідує, що його пасиви перевищують активи, що свідчить про його неплатоспроможність. 

У ході судового засідання представник боржника, аналогічно викладеній у заяві про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” позиції, клопотав перед судом про призначення ліквідатором банкрута у межах судової процедури банкрутства ліквідатора підприємства, призначеного власником товариства.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону, в порядку якої заява про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” була подана до суду, обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Дослідивши у судовому засіданні кандидатуру запропонованої особи, суд дійшов  висновку, що Титаренко М.О., який виконував обов’язки ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” у досудовій процедурі ліквідації юридичної особи, є найбільш прийнятною кандидатурою, яка має усі необхідні знання та можливості для подальшого здійснення повноважень ліквідатора. Крім того, вказана особа володіє спеціальними знаннями та досвідом виконання функцій арбітражного керуючого, адже має відповідне свідоцтво, яким було замінено його ліцензію арбітражного керуючого в установленому законодавством порядку.  

За таких обставин, враховуючи диспозитивний характер ст. 95 Закону щодо вибору ліквідатора банкрута, суд вважає за необхідне призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” Титаренка М.О.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 37, 97, 95, 114 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд 

 

ПОСТАНОВИВ:

 

1.         Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” (03022, м. Київ, Голосіївський район, вул. Васильківська, 30, ідентифікаційний код 34663415).

2.         Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю “Ш.Е.Н.” (03022, м. Київ, Голосіївський район, вул. Васильківська, 30, ідентифікаційний код 34663415).

3.         Призначити ліквідатором банкрута Титаренка Миколу Олександровича (м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 24, кв. 18, ідентифікаційний номер 1956910378).

4.         Підприємницьку діяльність банкрута завершити.

5.         Строк виконання всіх грошових зобов’язань банкрута вважати таким, що настав 29.11.2013 р.

6.         Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), відсотків та інших фінансових (економічних) санкцій за всіма зобов’язаннями банкрута.

7.         Зобов’язати ліквідатора у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора із зазначенням адреси для листування, строк заявлення грошових вимог до боржника.

8.         Зобов’язати ліквідатора надати суду докази опублікування оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (оригінал примірника газети).

9.         Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 29.11.2013 р.

10.       Зобов’язати ліквідатора відкрити спеціальний банківський рахунок, на який зараховуються кошти, отримані від продажу майна банкрута, та здійснюються розрахунки з кредиторами банкрута, відомості про рух кошті на рахунках боржника за останні півтора роки.

11.       Зобов’язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 29.10.2014 р.

12.       Зобов'язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора боржника.

13.       Копію постанови направити державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання, органу державної виконавчої служби та податковому органу за місцезнаходженням банкрута.

 

Суддя                                                                                     Л.В. Омельченко