flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова про визнання боржника банкрутом. Справа №910/19421/13

20 листопада 2013, 16:46

ПОСТАНОВА

іменем України

про визнання боржника банкрутом

 

 13.11.13

Справа № 910/19421/13.

 

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” (код ЄДРПОУ 34819913)

про  визнання банкрутом    

Суддя  Чеберяк П.П. 

 

Представники :

Від заявника (боржника)  Іськов Р.В. – голова ліквід.комісії, Лопатіна А.С. – представник 

Арб. керуючий не з’явився

 

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

Заявник звернувся до суду з заявою про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” (код ЄДРПОУ 34819913) в порядку, передбаченому ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 14.10.2013р. заяву про порушення справи про банкрутство  прийнято до розгляду, призначено розгляд справи на 28.10.2013р. та зобов’язано арбітражного керуючого Балєва Валентина Петровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 791 від 18.04.2013р.), визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство, у строк до 23.10.2013 р. надати до суду заяву про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос”.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 23.10.2013р. порушено провадження у справі № 910/19421/13 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” та призначено розгляд справи на 04.11.2013р.

04.11.2013р. до Господарського суду м. Києва надійшла заява арбітражного керуючого Балєва Валентина Петровича про участь у справі.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 04.11.2013р. розгляд справи відкладено на 13.11.2013р. у зв’язку з необхідністю витребування нових доказів.

У судовому засіданні 13.11.2013р. надав пояснення по суті справи та подав клопотання про призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” голову ліквідаційної комісії боржника – Іськова Р.В.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

31.05.2013р. загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” було прийнято рішення про ліквідацію юридичної особи та призначено головою ліквідаційної комісії товариства Іськова Р.В. Вказане рішення оформлене протоколом № 01/2013 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” від 31.05.2013р.

Відповідно до вимог ст. 105 Цивільного кодексу України в Бюлетені державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців № 252 (17) 2013р. було опубліковано оголошення про припинення даної юридичної особи.

Після закінчення строку, встановленого законом, для виявлення кредиторів, ліквідаційною комісією Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” був складений проміжний ліквідаційний баланс станом на 01.10.2013р.

З вказаного балансу, а також інших документів вбачається, що розмір кредиторської заборгованості боржника становить 26    098 грн. 06 коп.

Разом з тим активи боржника становлять 63    507 грн. 09 коп., з яких залишок коштів на рахунку  боржника становить 54 грн. 93 коп. та дебіторська заборгованість 63 452 грн. 16 коп., з яких 59    443 грн. 16 коп. – заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю “Автоматизація Бізнес Процесів”, яке перебуває  в процесі припинення  і немає активів  для погашення боргу, що підтверджується інвентаризаційним актом ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю “Автоматизація Бізнес Процесів” від 27.03.2013р.

Таким чином, у зв’язку з недостатністю у боржника майнових активів для погашення кредиторської заборгованості, загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос”  було прийнято рішення звернутись до Господарського суду м. Києва з заявою про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос”, що підтверджується протоколом № 02/2013 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” від 01.10.2013р.

Нормами ч. 1 ст. 37 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” визначено, що у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 2 ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора у порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна.

Враховуючи наявні у матеріалах справи докази щодо недостатності майна боржника для задоволення вимог його кредиторів, господарський суд приходить до висновку щодо наявності підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття процедури ліквідації.

Приписами ст. 114 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  встановлено, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора банкрута визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого надати заяву на участь у даній справі та, у разі неотримання судом від нього такої заяви, ліквідатор банкрута призначається судом без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство було визначено кандидатуру арбітражного керуючого Балєва Валентина Петровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 791 від 18.04.2013р.) для призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос”.

04.11.2013р. до Господарського суду м. Києва надійшла заява арбітражного керуючого Балєва Валентина Петровича про участь у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

У судовому засіданні 18.11.2013р. представник заявника (боржника) подав  клопотання про призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” голову ліквідаційної комісії боржника – Іськова Романа Вікторовича, оскільки, як вказує у своєму клопотанні заявник (боржник), останній не має змоги оплатити винагороду арбітражному керуючому.

З огляду на викладене вище, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання заявника (боржника) та призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” голову ліквідаційної комісії боржника – Іськова Романа Вікторовича.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 37, 95, 114 Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, Господарський суд м. Києва, -

 

ПОСТАНОВИВ:

 

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю “Юніпос” (04053, м. Київ, вул. Артема, буд 21, код ЄДРПОУ 34819913) банкрутом.

2.  Відкрити ліквідаційну процедуру.

3. Призначити ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю “Юніпос” Іськова Романа Вікторовича (зареєстрований за адресою: 23021, Вінницька обл., Барський район, с. Ялтушків, вул. Дружби, буд. 48).

4. Зобов’язати ліквідатора банкрута здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах (газетах “Голос України” або “Урядовий кур'єр”).

5. Зобов’язати ліквідатора банкрута надати суду докази оприлюднення у офіційному друкованому органі повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту оприлюднення (оригінал примірника газети).

6. Господарську діяльність банкрута завершити.

7. Строк виконання всіх грошових зобов’язань банкрута та зобов’язань щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) вважати таким, що настав з 13.11.2013 р.

8. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута з 13.11.2013 р.

9. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 13.11.2013 р.

10. Зобов’язати ліквідатора відкрити спеціальний банківський рахунок, на який зараховуються кошти, отримані від продажу майна банкрута, та здійснюються розрахунки з кредиторами банкрута.

11. Зобов’язати ліквідатора провести ліквідаційну процедуру та надати суду свій звіт та ліквідаційний баланс банкрута у строк до 13.10.2014р.

12. Постанову направити заявнику (боржнику), ліквідатору та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (п.1 ст. 39 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”).

13. Постанову для відома направити в Прокуратуру м. Києва та Міністерство доходів і зборів України. 

 

 

Суддя                                                                                                П.П. Чеберяк