flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова про визнання боржника банкрутом. Справа №5011-46/12625-2012

15 листопада 2013, 09:59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

11.11.2013

 

справа № 5011-46/12625-2012

                          

За заявою

Підприємства із 100% іноземним капіталом “ААЗ Трейдінг Ко”

До

Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” (ідентифікаційний код 32253696)

Про

банкрутство

                                                                                        Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від боржника

не з’явився

Арбітражний керуючий

Стецина І.В. (розпорядник майна)

Від комітету кредиторів:

1.         Моторного (транспортного) страхового бюро України – Роменський Р.Ю. (довіреність від 04.03.2013 р.);

2.         Підприємства із 100% іноземним капіталом “ААЗ Трейдінг Ко” – не з’явився;

3.         Приватного акціонерного товариства “Українська страхова група” – не з’явився;

4.         Четверікова Валерія Михайловича – Дарков В.М. (довіреність);

5.         Заболотного Григорія Васильовича – не з’явився;

Від кредиторів:

1.         Публічного акціонерного товариства “Нерухомість столиці” – Григор’ян І.Г. (довіреність від 06.08.2013 р.);

2.         Савін К.А. – особисто;

3.         Демчинський О.А. – Штіфонов П.С. (довіреність від 30.08.2012 р.);

 

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

У провадженні Господарського суду міста Києва знаходиться справа № 5011-46/12625-2012 про банкрутство  Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” на стадії розпорядження майном боржника.

Провадження у вказаній справі було порушено ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.09.2012 р. № 5011-46/12625-2012 відповідно до приписів Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 р. у редакції від 30.06.1999 р. зі змінами та доповненнями. 

08.10.2012 р. у справі № 5011-46/12625-2012 винесено ухвалу підготовчого засідання з відповідними процесуальними наслідками, якою, зокрема, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Сніжка О.Ю., а також визначено дату проведення попереднього засідання у справі на 24.12.2012 р. 

15.02.2013 р. відбулося попереднє судове засідання, в якому було затверджено реєстр вимог кредиторів Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія”, а також залишено без розгляду частину заяв з грошовими вимогами до боржника.

Ухвалою від 15.07.2013 р. судом було продовжено строк розпорядження майном Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” на три місяці, припинено повноваження розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Сніжка О.Ю., призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Стежину І.В. та відкладено розгляд справи на 02.09.2013 р. через невизначеність комітету кредиторів щодо подальшого ходу процедури банкрутства.

Ухвалами суду від 02.09.2013 р., 30.09.2013 р. та 09.10.2013 р. розгляд справи також відкладався у зв’язку з тим, що комітет кредиторів не ухвалив рішення про перехід до наступної судової процедури у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія”.

09.10.2013 р. за наслідками судового засідання, серед іншого, судом було винесено ухвалу про відсторонення керівника боржника від виконання обов’язків та покладення виконання його обов’язків на арбітражного керуючого Стежину І.В. та про продовження на один місць строку процедури розпорядження майном боржника та повноважень розпорядника майна. 

 У судове засідання, призначене на 11.11.2013 р., з’явилися розпорядник майна боржника, представники двох членів комітету кредиторів та три особи з числа кредиторів, які не увійшли до комітету.  

Представник голови комітету кредиторів клопотав перед судом про визнання боржника банкрутом, введення щодо нього ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Стежини І.В., що відповідає ухваленому комітетом кредиторів рішенню, а також про затвердження розміру оплати послуг та витрат розпорядника майна Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” за період з 16.09.2013 р. по 15.10.2013 р.

Присутні у засіданні представники кредиторів заперечень проти задоволення вказаного клопотання не навели.

Арбітражний керуючий Стежина І.В. підтвердив свою згоду на призначення ліквідатором боржника.

За наслідками розгляду клопотання про затвердження розміру оплати послуг та витрат розпорядника майна судом було винесено ухвалу про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення розпорядника майна та присутніх у засіданні осіб, суд вважає заявлені вимоги щодо визнання боржника банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури правомірними та такими, що підлягають задоволенню, зважаючи на наступне.

Виходячи з приписів ч. 9 ст. 13 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, обов’язок скликання зборів кредиторів боржника, а також проведення аналізу його фінансової, господарської та інвестиційної діяльності покладено на розпорядника майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів та уповноважену особу акціонерів або учасників товариства з обмеженою чи додатковою відповідальністю про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Згідно з ч. 5 ст. 16 Закону України Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” рішення про вибори членів комітету кредиторів відноситься  до компетенції зборів кредиторів.

Рішення про створення та склад комітету кредиторів направляється до господарського суду (ч. 7 ст. 16) .

Відповідно до ч. 8 ст. 16 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скоро­   чення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника, звернення до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, про припинення повно­   важень арбітражного керуючого (розпорядника майна) та про призначення нового арбітражного керуючого тощо.

Рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається від­   повідно до ч. 4 цієї статті (ч. 9 ст. 16).

Як слідує з матеріалів справи, 11.03.2013 р. відбулися збори кредиторів Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія”, якими прийнято рішення про обрання комітету кредиторів у складі п’яти осіб, а саме: Моторного (транспортного) страхового бюро України, Підприємства із 100% іноземним капіталом “ААЗ Трейдінг Ко”, Приватного акціонерного товариства “Українська страхова група”, фізичних осіб Четверікова Валерія Михайловича та Заболотного Григорія Васильовича, які володіють відповідно 94,7 %, 3,3 %, 1,9 %, 0,08 % та 0,03 % голосів, що відображено у відповідному  протоколі № 1 від 11.03.2013 р. (примірник у матеріалах справи).

15.03.2013 р. відбулося засідання комітету кредиторів боржника, на якому, серед іншого, було розглянуто рішення про обрання головою комітету кредиторів Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” Моторного (транспортного) страхового бюро України (протокол № 2 від 15.03.2013 р. у матеріалах справи).

На засіданні комітету кредиторів, що відбулося 07.11.2013 р. за участі чотирьох з п’яти членів комітету кредиторів, було ухвалено рішення про звернення до Господарського суду міста Києва з клопотанням про визнання боржника банкрутом та відкриття щодо нього ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Стецини І.В.

Як вбачається з матеріалів справи, прийняття комітетом кредиторів рішення про необхідність визнання боржника банкрутом стало наслідком заслуховування інформації розпорядника майна щодо проведеної роботи та його звіту, у результаті якої, зокрема, за наслідками подання запитів до державних реєстраційних та інших органів зі спеціальною компетенцією, не було виявлено активів підприємства.    

У ході судового засідання судом встановлено, що станом на 11.11.2013 р. повідомлень про виконання боржником грошових зобов’язань не поступало, не надходило заяв від потенційних інвесторів щодо оздоровлення фінансового становища боржника, а також письмових вимог від комітету кредиторів боржника щодо санації Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” чи припинення провадження у справі № 5011/46/12625-2012.

У ч. 1 ст. 22 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” встановлено, що господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора у порядку, передбаченому для призначення керуючого санацією.

Згідно зі ст. 3-1 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” ліквідатором може бути призначено фізичну особу – суб’єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.

Судом встановлено, що запропонована комітетом кредиторів особа ліквідатора, а саме: арбітражний керуючий Стецина І.В. узгоджується з приписами чинного законодавства, строк, в який заявлено вимогу про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури також не суперечить вимогам закону.    

За таких обставин, оскільки вимоги комітету кредиторів є обґрунтованими та заявленими у рамках приписів Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, процедура розпорядження майном Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” підлягає припиненню, а підприємство-боржник — визнанню банкрутом з відповідними процесуальними наслідками. 

Згідно зі ст. 23 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

У п. 1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 р. в редакції від 22.12.2011 р. встановлено, що положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Зважаючи на викладені положення чинного законодавства та з огляду на те, що провадження у справі № 5011-46/12625-2012 було порушено до набрання чинності нової редакції Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, його положення підлягають застосуванню у межах провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” у частині здійснення ліквідаційної процедури та продажу майна боржника. 

Керуючись Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та ст.ст. 32, 86 Господарським процесуальним кодексом України, суд

ПОСТАНОВИВ:

 

1.       Припинити процедуру розпорядження майном Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” (03150, м. Київ, вул. Димитрова, 5-Б, ідентифікаційний код 30729278).

2.       Припинити повноваження розпорядника майна Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” — арбітражного керуючого Стецини Ігоря Володимировича.

3.       Визнати банкрутом Приватне акціонерне товариство “Українська екологічна страхова компанія” (03150, м. Київ, вул. Димитрова, 5-Б, ідентифікаційний код 30729278).

4.       Скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

5.       Відкрити ліквідаційну процедуру Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” (03150, м. Київ, вул. Димитрова, 5-Б, ідентифікаційний код 30729278). .

6.       Призначити ліквідатором Приватного акціонерного товариства “Українська екологічна страхова компанія” арбітражного керуючого Стецину Ігоря Володимировича свідоцтво № 1088 від 06.06.2013 р., місце проживання: м. Львів, вул. Стрийська, 57, кв. 17, ідентифікаційний номер 2854411436, адреса для листування: 01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 16-22).

7.       Зобов’язати арбітражного керуючого Стецину І.В. надати суду докази складення іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство страхових організацій відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 87 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 р. в редакції від 22.12.2011 р.

8.       Зобов’язати ліквідатора банкрута у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів боржника, що ліквідується власником, та повідомлення їх про визнання зазначеного боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

9.       Зобов’язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення у офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).

10.     Зобов’язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд та надати докази їх визнання або ж відхилення у встановленому порядку.

11.     Підприємницьку діяльність банкрута завершити.

12.     Строк виконання усіх грошових зобов’язань вважати таким, що настав з 11.11.2013 р.

13.     Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по усіх видах заборгованості банкрута з 11.11.2013 р.

14.     Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 11.11.2013 р.

15.     Зобов’язати ліквідатора проводити ліквідаційну процедуру банкрута відповідно до положень Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 р. у редакції від 22.12.2011 р., а також надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора у строк до 11.11.2014 р.

16.     Копію постанови направити боржнику, відсутнім у засіданні членам комітету кредиторів і державному реєстратору за місцем його знаходження для виконання.

17.   Зобов'язати ліквідатора забезпечити вручення копії даної постанови всі відсутнім в засіданні кредиторам боржника. 

 

Суддя                                                                                     Л.В. Омельченко