flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство. Справа №910/20420/13

14 листопада 2013, 11:49

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

 

 06.11.13

Справа № 910/20420/13.

                          

За заявою 

Товариства з обмеженою “Стандарт Компані” (ідентифікаційний код 33597148)

Про

банкрутство

                                                                                        Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від боржника

не з’явився   

присутні

Карпунов І.О. – представник арбітражного керуючого Гусара І.О. за довіреністю від 05.11.2013 р.

 

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

У жовтні 2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” в особі голови ліквідаційної комісії юридичної особи звернулося до суду із заявою від 21.10.2013 р. № 12 про порушення справи про своє банкрутство у зв’язку з виявленням у ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.     

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.10.2013 р. № 910/20420/13 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 06.11.2013 р., визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство арбітражного керуючого Гусара Івана Олексійовича зобов’язано подати заяву про участь у справі.

30.10.2013 р. від арбітражного керуючого Гусара І.О. до суду надійшла заява про участь у справі.

06.11.2013 р. у підготовче засідання Товариство з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” уповноваженого представника не направило.

Стонам на час розгляду справи від Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” до суду надійшли письмові пояснення на виконання вимог ухвали від 25.10.2013 р. із залученими до них актом останньої податкової перевірки та копією бухгалтерського балансу на останню звітну дату, що передувала ухваленню рішення про припинення товариства як юридичної особи.  

Також, у судовому засіданні був присутній представник арбітражного керуючого Гусара І.О., який підтвердив згоду останнього на призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” та надав заяву про участь у справі з додатками.  

Згідно з приписами ст. 16 з’ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, а також ознак неплатоспроможності боржника або її загрози та вирішення інших питань, пов'язаних з розглядом справи, здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться у порядку, передбаченому цим Законом.

З системного аналізу положень Закону слідує, що порушення провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, здійснюються у підготовчому засіданні суду за результатами перевірки судом дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до цивільного та господарського законодавства та вимог ч. 4  ст. 11 Закону щодо наявності майна, достатнього для покриття судових витрат.

Відповідно до ст. 1 Закону під неплатоспроможністю слід розуміти неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за можливе провести підготовче засідання за відсутності представника Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” на підставі поданих доказів, адже його неявка не перешкоджає вчиненню судом дій, пов’язаних з розглядом справи у такому засіданні, що відповідає абз. 2 ч. 1 ст. 16 Закону, а також ст. 75 Господарського процесуального кодексу України. Крім того, судом враховуються процесуальні строки, встановлені ч. 2 ст. 12 Закону щодо проведення підготовчого засідання не пізніше чотирнадцяти днів з дня винесення ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство.

Розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи та подані докази, суд

 

ВСТАНОВИВ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” зареєстровано як юридична особа 08.02.1996 р. 

Відповідно статуту та даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців місцезнаходженням вказаного товариства станом на жовтень 2013 року є: 01103, м. Київ, Печерський район, бульв. Дружби Народів, 10, ідентифікаційний код 24095436, основними видами діяльності — оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням; діяльність посередників у торгівлі сільськогосподарською сировиною, живими тваринами, текстильною сировиною та напівфабрикатами; надання в оренду будівельних машин і устаткування; ремонт інших побутових виробів і предметів особистого вжитку; оптова торгівля залізними виробами; водопровідним і опалювальним устаткуванням і приладдям до нього; неспеціалізована оптова торгівля. 

У поданому суду витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців станом на 21.10.2013 р. вказується, що засновником (учасником) товариства є Скарбовійчук Олександр Миколайович (03019, м. Київ, просп. Повітрофлотський, 16, кв. 84).  

Згідно з поданою до суду заявою про порушення провадження у справі про банкрутство учасником Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” у липні 2013 року було прийнято рішення про припинення господарської діяльності юридичної особи шляхом її ліквідації, призначено ліквідаційну комісію у складі трьох осіб: Філатова Владислава Арнольдовича, в якості голови та членів комісії — Скарбовійчука Олександра Миколайовича та Єрмакова Сергія Володимировича. 

Як зазначає голова ліквідаційної комісії у заяві про ініціювання процедури банкрутства Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані”, у ході виконання своїх повноважень ліквідаційною комісією було виявлено наявність у господарюючого суб’єкта, що ліквідується за рішенням учасника, непогашеної кредиторської заборгованості, строк оплати якої настав, а також недостатність активів на погашення грошових зобов’язань перед контрагентами.     

На підтвердження вказаних обставин суду було подано рішення учасників про ліквідацію підприємства у вигляді протоколу № 16/07 від 16.07.2013 р., докази звернення до державного реєстратора, податкового органу, територіального органу Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на випадок безробіття, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань з відповідними повідомленнями про припинення своєї діяльності, а також документи на підтвердження наявності простроченої кредиторської заборгованості, фінансову звітність, матеріали інвентаризації, аудиторський висновок тощо.

Всі необхідні документи, у тому числі заяву про припинення платника податків до Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва було надіслано 22.07.2013 р. (копії опису вкладення та фіскального чеку у матеріалах справи).

Кореспонденцію від Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” податковий орган отримав 25.07.2013 р.

Оголошення про припинення підприємницької діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” було опубліковано в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, що видається Державною реєстраційною службою України — Бюлетені державної реєстрації № 254 (19) від 18.07.2013 р.

За період роботи ліквідаційної комісії ліквідатором було виявлено наявність у юридичної особи, що ліквідується, простроченої кредиторської заборгованості перед Товариством з обмеженою відповідальністю “Техобладнання” у сумі 136    787,31 грн., яка виникла за договором купівлі-продажу № 4/01-8 від 04.01.2008 р.

Рухоме та нерухоме майно ліквідаційною комісією не виявлено, але встановлено наявність дебіторської заборгованості перед Товариством з обмеженою відповідальністю “ТБ “Южстальторг” та фізичною особою – підприємцем Химичем В.А.

Обставини виявлення описаних активів та пасивів було відображено в актах інвентаризації та проміжному ліквідаційному балансі підприємства. 

За замовленням голови ліквідаційної комісії сертифікованим суб’єктом оціночної діяльності — Товариством з обмеженою відповідальністю “Аудиторською фірмою “Систем аудит кепітел” було проведено перевірку достовірності та повноти проміжного ліквідаційного балансу боржника.

У заяві про порушення справи про банкрутство ліквідатором зазначено, що на момент подання такої заяви до суду до складу майна/активів боржника входить лише дебіторська заборгованість у сумі 78    170,78 грн.

У жовтні 2013 року загальними зборами учасників товариства було затверджено проміжний ліквідаційний баланс, за даними якого пасив підприємства майже вдвічі перевищує його актив (протокол № 27/09 від 27.09.2013 р.).

Як вказується у заяві від 21.10.2013 р., ліквідаційною комісією проведено інвентаризацію активів та зобов’язань підприємства і встановлено недостатність коштів та майнових активів для погашення кредиторської заборгованості та неможливість задоволення вимог одного кредитора з подальшим задоволенням вимог інших, у зв’язку з чим ліквідаційною комісією Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” у жовтні 2013 року було ухвалено рішення про звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство (рішення від 07.10.2013 р.).

За наслідками дослідження описаних документів судом встановлено обґрунтованість тверджень голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” Філатова Владислава Арнольдовича про неспроможність юридичної особи, яка ліквідується за рішенням власника, виконати після настання встановленого строку всі грошові зобов'язання перед кредиторами.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Отже, вищеописаними обставинами справи підтверджується дотримання встановленої Цивільним та Господарським кодексами України процедур припинення юридичної особи та   обґрунтованість тверджень Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” про наявність підстав для порушення провадження у справі про його банкрутство.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 7 ст. 16 Закону суд відмовляє у порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника; вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених ч. 3 ст. 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених ст. 15 цього Закону.

06.11.2013 р. у підготовчому засіданні судом не було встановлено підстав для відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані”, перелічених у ч. 7 ст. 16 Закону.

Правовий аналіз приписів ст.ст. 10, 16, 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” дає підстави вести мову про те, що провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, не передбачає стадії розпорядження майном боржника.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані”, суд вважає за доцільне її задовольнити, з врахуванням особливостей банкрутства боржника, що ліквідується власником, встановлених ст. 95 Закону, призначивши дату судового засідання, у якому вирішуватиметься питання про винесення постанови про визнання боржника банкрутом .    

Керуючись ст.ст. 1, 10, 16, 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

 

1.         Порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” (01103, м. Київ, бульв. Дружби Народів, 10, ідентифікаційний код 24095436).

2.         Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

3.         Розгляд справи призначити на 20.11.2013 р. об 11:10. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва у залі судових засідань № 15 (корпус Б).

4.         Викликати у судове засідання представника боржника, арбітражного керуючого Гусара І.О.

5.         Зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю “Стандарт Компані” надати суду докази вчинення дій зі стягнення дебіторської заборгованості, довідки обслуговуючих банківських установ про рух коштів на рахунку протягом останніх 1,5 роки до дня звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство, розшифровку суми по статті “Основні засоби” за даними бухгалтерського балансу станом на 01.07.2013 р., відомості останньої інвентаризації, проведеної до прийняття рішення про ліквідацію підприємства, копію свідоцтва про державну реєстрацію.

6.         Попередити сторін та зобов’язаних за ухвалою осіб про відповідальність за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, яка передбачена п. 5 ст. 83 ГПК України, про можливість розгляду справи відповідно до положень ст. 75 ГПК України за наявними у ній матеріалами, а також про зміст норм п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

 

Суддя                                                                                     Л.В. Омельченко

 Розгляд справи призначити на 20.11.13  о 11:10 год. 15 .