flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство. Справа №910/8963/13

26 вересня 2013, 16:57

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44     тел. 284-18-98

________________________________________________________________________________

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

 10.07.13

Справа №910/8963/13

Господарський суд міста Києва у складі судді Баранова Д.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробудтрейд"

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Альга”

про визнання банкрутом

 

за участю представників:

від заявника: Каленчук О.І.;

від боржника: не прибув;

арбітражний керуючий : Куліченко М.В.

 

                                                         ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Євротрейдбуд" звернулось до суду із заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "Альга", оскільки останній неспроможний сплатити борг.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.05.2013р. (суддя Хоменко М.Г.) прийнято заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду та призначено підготовче засідання суду на 28.05.2013р., зобов’язано арбітражного керуючого Лук'янова К.С.  (ліцензія серії № АВ 397271 від 23.09.2008 р.) надати суду заяву про участь у справі про банкрутство ТОВ “Альга”.

За клопотанням ТОВ "Євробудтрейд" розгляд заяви відкладено на 11.06.2013р.

У зв'язку з перебуванням судді Хоменка М.Г. у відпустці, розпорядженням голови Господарського суду міста Києва від 11.06.2013р. справу №910/8963/13 передано на розгляд судді Баранову Д.О.

У хвалою від 11.06.2013р. справу прийнято до провадження та призначено до розгляду на 18.06.2013р.

Від визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Лук'янова К.С. не надходила заява про участь у справі.

Згідно ч. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

10.06.2013р. на адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого Долич О.В. (Свідоцтво №518 від 12.03.2013р.) про участь у справі.

В судовому засіданні представник заявника підтримала доводи заяви та повідомила, що до ТОВ "Євробудтрейд" перейшло право вимоги на звернення до суду із даною заявою від ТОВ "Євротрейд ЛТД" згідно договору про відступлення права вимоги, проте згідно наданої копії постанови державного виконавця про повернення виконавчого листа вбачається, що стягувачем виступає ТОВ "Євробудтрейд ЛТД", заміна учасника виконавчого провадження не відбулась. У зв'зяку із чим судом зобов'язано представника заявника надати суду докази переходу права вимоги на звернення до суду із заявою про банкрутство ТОВ "Альга".

Також, представником заявника в судовому засіданні заявлено клопотання про залучення арбітражногного керуючого Куліченко М.В., проте доказів наявності у нього ліцензії та характеристики не надано.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку про відкладення розгляду заяви про порушення провадження у справі про банкрутство на 10.07.2013р.

В судовому засіданні представник заявника підтримала доводи заяви.

Боржником подано відзив на заяву про порушення справи про банкрутство та копії бухгалтерських документів.

Як вбачається із поданих до заяви документів, рішенням Господарського суду м. Києва від 09.02.2012р. у справі №5011-10/611-2012 задоволено позов ТОВ “Євротрейд ЛТД” до ТОВ “Альга” про стягнення 454    269,12 грн.

На виконання зазначеного рішення 24.02.2012р. Господарським судом міста Києва видано наказ на примусове виконання рішення.

22.03.2012р. постановою ВДВС Шевченківського РУЮ м. Києва, було відрито виконавче провадження з виконання зазначеного наказу.

01.08.2012р. між ТОВ “Євротрейд ЛТД”, ТОВ “Євротрейд” та ТОВ “Альга” було укладено трьохсторонній договір відступлення права вимоги (цесії) №0108/2012-3. Згідно вищевказаного договору ТОВ “Євротрейд ЛТД” відступило право вимоги боргу ТОВ “Альга” 454 269,12 грн., 9 085,38 грн. - судового збору, всього: 463 354,50 грн. ТОВ “Євротрейд”, яке відповідно стало новим кредитором.

За заявою ТОВ “Євротрейд”, ухвалою Господарського суду м. Києва від 30.08.2012р. по справі №5011-10/611-2012 було замінено сторону у виконавчому провадженні (стягувача).

21.09.2012р. постановою ВДВС Шевченківського РУЮ м. Києва винесено постанову про заміну сторони виконавчого провадження.

У зв'язку з відсутністю майна та коштів у ТОВ “АЛЬГА” ВДВС Шевченківського РУЮ в м. Києві винесено постанову від 19.10.2012р. про повернення виконавчого документа стягувачеві.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Згідно ст. 10 цього Закону безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Судом встановлено, що сума безспірних вимог ТОВ “Євротрейд” до ТОВ “Альга” перевищує суму в 300 мінімальних розмірів заробітної плати, і вони не були задоволені боржником протягом 3 місяців після встановленого для їх погашення строку.

У відзиві ТОВ “Альга” зазначило, що у зв’язку з відсутністю грошових коштів останнє не має можливості погасити існуючу заборгованість.

Таким чином, сукупність доказів, які містяться в матеріалах справи №910/8963/13, доводять безспірність вимог заявника та неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед кредитором у встановлений законом строк.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ст. 114 Закону кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Як зазначалось вище, ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.05.2013р. прийнято заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду та призначено підготовче засідання суду на 28.05.2013р., зобов’язано арбітражного керуючого Лук'янова К.С., проте, від визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Лук'янова К.С. не надходила заява про участь у справі.

10.06.2013р. на адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого Долич О.В. про участь у справі.

Також, 10.07.2013р. арбітражним керуючим Куліченко М.В. подано заяву про призначення його розпорядником майна у даній справі.

Представник ТОВ “Євротрейд” підтримала дану кандидатуру та зазначила, що товариством укладено із даним арбітражним керуючим договір про надання послуг арбітражного керуючого.

Згідно ч. 1 ст. 114 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Під час призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) господарський суд не пов'язаний з кандидатурами арбітражних керуючих, запропонованими комітетом кредиторів, та має право призначити арбітражного керуючого самостійно.

Відхилення господарським судом запропонованих кандидатур арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та призначення іншого арбітражного керуючого повинно бути вмотивованим.

З врахуванням того, що від визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого не надходила заява про участь у справі, надані арбітражні керуючими характеристики, та наявність договору між ТОВ “Євротрейд” та арбітражним керуючим Куліченко М.В., суд дійшов висновку про призначення останнього розпорядником майна у даній справі.

Пунктом 1 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до приписів п. 2 ст. 115 цього Закону грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Враховуючи викладені обставини, керуючись ст.ст. 10, 16, 19, 22, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, господарський суд м. Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство ТзОВ “Альга” (ідентифікаційний код: 32494060).

2. Визнати розмір вимог ініціюючого кредитора – Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробудтрейд" на загальну суму 463 354,50 грн.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника.

4. Заборонити боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

5. Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

6. Призначити по справі №910/8963/13 розпорядником майна боржника – арбітражного керуючого Куліченко Максима Валерійовича (ліцензія №АВ499026).

7. Встановити оплату послуг арбітражного керуючого Куліченко М.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним своїх повноважень.

8. Зобов’язати розпорядника майна боржника – арбітражного керуючого Куліченко М.В. надати суду не пізніше 30.08.2013р. відомості про результати розгляду вимог кредиторів.

9. Зобов’язати розпорядника майна надати суду не пізніше 30.08.2013 реєстр вимог кредиторів боржника.

10. Зобов’язати арбітражного керуючого Куліченко М.В. у строк до 04.09.2013 організувати та провести інвентаризацію майна ТзОВ “Альга” та визначити його вартість.

11. Зобов’язати заявника подати за його рахунок у п'ятиденний строк  до офіційного друкованого органу  Верховної Ради України чи  Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів і можливих санаторів та надати суду докази про надання вищевказаного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування.

12. Офіційно оприлюднити зазначену ухвалу в порядку встановленому діючим законодавством.

13. Призначити попереднє судове засідання на 11.09.13р. о 10:00 год. яке відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва за адресою: 01044, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-В, зал №18.

14. Зобов’язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запис про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, докази чого надати суду.

15. Копію ухвали направити заявнику, боржнику, розпоряднику майна боржника, органу державної податкової служби, місцевому загальному суду за місцезнаходженням боржника, органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.

 

 

            Суддя                                                                                               Д.О. Баранов