flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство. Справа №910/4474/13

11 вересня 2013, 16:42

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44     тел. 284-18-98

________________________________________________________________________________

 

УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

 

 28.03.13

Справа № 910/4474/13.

 

За заявою

Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ”

(ідентифікаційний код 35962156)

про

банкрутство

                                                                                        Суддя Мандичев Д.В.

Представники:

від заявника (боржника)

 Масюк О.В. – пред. за довір. б/н від 18.03.2013р.

голова ліквідаційної комісії

 Бабіч О.І.

від ДПІ у Подільському р-ні м. Києва

 Перепелюк О.В. – пред. за довір. №4699/9/10 від 10.09.2012р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У березні 2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ” звернулося до суду із заявою про порушення справи про своє банкрутство у зв’язку з виявленням у ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.        

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.03.2013р. №910/4474/13 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ” було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 28.03.2013р., викликано для участі у судовому засіданні представника боржника та голову ліквідаційної комісії ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” Бабіча Олега Ігоровича.

У підготовче засідання, призначене на 28.03.2013р., з’явився представник боржника, голова ліквідаційної комісії Бабіч О.І. та представник ДПІ у Подільському районі м. Києва.

28.03.2013р. від голови ліквідаційної комісії Бабіча О.І. через канцелярію суду надійшли пояснення по справі №9104474/13.

До початку розгляду справи 28.03.2013р. від ДПІ у Подільському районі м. Києва надійшли додаткові документи по справі.

Згідно з приписами ст. 16 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” в редакції від 22.12.2011р.  (далі - Закон) з’ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, а також ознак неплатоспроможності боржника або її загрози та вирішення інших питань, пов'язаних з розглядом справи, здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до ст. 1 Закону під неплатоспроможністю слід розуміти неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи та подані докази, заслухавши пояснення представника заявника, суд

 

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ” зареєстровано як юридична особа Подільською  районною у м. Києві державною адміністрацією 08.07.2008р. з присвоєнням ідентифікаційного коду 35962156.

Відповідно до поданих суду документів місцезнаходженням підприємства станом на час розгляду справи є: 04070, м. Київ, вул. Григорія Сковороди, буд. 21/16, основними видами діяльності — купівля та продаж власного нерухомого майна.

Згідно з поданою до суду заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” на загальних зборах учасників ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” 26.11.2012р. було прийнято рішення про ліквідацію юридичної особи у зв’язку зі збитковістю діяльності, призначено ліквідаційну комісію, якою в ході виконання своїх повноважень було виявлено наявність у господарюючого суб’єкта, що ліквідується за рішенням власника непогашеної кредиторської заборгованості, строк оплати якої настав, а також відсутність коштів на погашення грошових зобов’язань перед контрагентами.     

На підтвердження вказаних обставин суду було подано протокол загальних зборів учасників ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” від 26.11.2012р., докази звернення до державного реєстратора, податкового органу та фондів загальнообов’язкового соціального страхування з відповідним повідомленням та для з’ясування питання про наявність заборгованості перед бюджетом та позабюджетними  державними цільовими фондами, заяви з кредиторськими вимогами, довідки державних реєстраційних органів, що здійснюють реєстрацію майнових активів (різного роду рухомого та нерухомого майна), матеріали інвентаризації, довідки з банківських установ тощо.

Під час аналізу бухгалтерської документації ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” і проведення інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів, розрахунків та інших статей балансу ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ”, головою ліквідаційної комісії було встановлено, що загальна суму кредиторської заборгованості ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” складає 45    823    842, 63 грн. Зазначена заборгованість є кредиторською заборгованістю перед:

-  Підприємство з іноземною інвестицією у формі Товариства з обмеженою відповідальністю ”Київ Секюрітіз Груп” – 26    576, 00 грн.;

-  Товариство з о обмеженою відповідальністю ”МД Холдинг” – 27    611    500, 92 грн.;

-  Товариство з обмеженою відповідальністю ”Центральна транспортна компанія” – 18    185    709, 71 грн.;

-  Приватне акціонерне товариство ”Запоріжсталь-АГ” – 56, 00 грн.

Крім того, ліквідаційною комісією ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” було проведено інвентаризацію основних засобів станом на 31.01.2013р. За результатами проведення інвентаризації було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 31.01.2013р., затверджений загальними зборами учасників ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” 01.02.2013р. (копія протоколу загальними зборами учасників ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” від 01.02.2013р. знаходиться в матеріалах справи).

Станом на 31.01.2013р., вартість активів боржника склала 11    175    883, 43 грн.

Заставне майно у боржника відсутнє.

Структура наданого балансу станом на 31.01.2013р. свідчить про те, що кредиторська заборгованість ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” значно перевищує його активи, які можуть бути реалізовані, що говорить про критичні ознаки неплатоспроможності, коли задоволення вимог кредиторів можливо в порядку примусової ліквідації.

У зв’язку з вищевикладеним, 01.02.2013р. загальними зборами учасників ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” прийнято рішення про затвердження проміжного ліквідаційного балансу  ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” та про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство (протокол загальних зборів учасників ТОВ ”МІД ПРОПЕРТІЗ” від 01.02.2013р., копія якого знаходиться в матеріалах справи).

За наслідками дослідження описаних документів судом встановлено достеменність тверджень голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ” про неспроможність виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Отже, вищеописаними обставинами справи підтверджується обґрунтованість тверджень Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ” про наявність підстав для порушення провадження у справі про його банкрутство. 

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 7 ст. 16 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника; вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених ч. 3 ст. 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених ст. 15 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

28.03.2013р. в підготовчому засіданні судом не було встановлено підстав для відмови в порушенні провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ”, перелічених у ч. 7 ст. 16 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ” про порушення провадження у справі про банкрутство, суд вважає за доцільне її задовольнити.

Разом з тим, правовий аналіз приписів ст.ст. 10, 16, 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” дає підстави вести мову про те, що  провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, не передбачає стадії розпорядження майном боржника.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ”, суд вважає за доцільне її задовольнити, з врахуванням особливостей банкрутства боржника, що ліквідується власником, встановлених ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, призначивши дату судового засідання, у якому вирішуватиметься питання про винесення постанови про визнання боржника банкрутом .    

Керуючись ст.ст. 1, 10, 16, 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.   Порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю ”МІД ПРОПЕРТІЗ” (04070, м. Київ, вул. Григорія Сковороди, буд. 21/16, ідентифікаційний код 35962156).

2.   Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

3.   Розгляд справи призначити на 08.04.13 о 11:00 год. Засідання відбуватиметься в приміщенні Господарського суду міста Києва в залі судових засідань № 5 (корпус Б).

4.   Зобов’язати заявника (боржника) надати суду оригінали витягів з Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

5.   Попередити сторін та зобов’язаних за ухвалою осіб про відповідальність за ухилення від вчинення дій покладених господарським судом на сторону, передбачену п. 5 ст. 83 ГПК України, про можливість розгляду справи відповідно до положень ст. 75 ГПК України за наявними у ній матеріалами, а також про зміст норм п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

 

 

Суддя                                                                                                           Д.В. Мандичев