flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство. Справа №910/1736/13

11 вересня 2013, 16:27

О

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44     тел. 284-18-98

________________________________________________________________________________

 

УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

 

 28.02.13

Справа № 910/1736/13.

 

за заявою   Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва

до                товариства з обмеженою відповідальністю "Комп’ютерра"      

                    (код ЄДРПОУ  34356732)

про              визнання банкрутом

                                                                                                                      Суддя Мандичев Д.В.

Представники сторін:

 від заявника:

Безручко В.В. – довір. №3448/9/10-314 від 04.12.12

 від боржника:

 арбітражний керуючий:

не з’явився

не з'явився

 

Обставини  справи:

 

Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Києва звернулась до господарського суду м. Києва з заявою про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю "Комп’ютерра".

Ухвалою господарського суду міста Києва від 04.02.2013 прийнято заяву про порушення справи про банкрутство та призначено підготовче засідання суду на 14.02.2013р., визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Барбарова  Олександра Юрійовича зобов’язано подати заяву про згоду на призначення розпорядника майна.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.02.2013р. було відкладено підготовче судове засідання на 28.02.2013р.

У судове засідання, призначене на 28.02.2013р., представники боржника не з'явились, про причини неявки суду не повідомили. Боржником вимог ухвали суду від 04.02.2013р. не виконано, відзиву на заяву не подано.

Згідно з приписами ст. 16 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі - Закон) з’ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, а також ознак неплатоспроможності боржника або її загрози та вирішення інших питань, пов'язаних з розглядом справи, здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Розглянувши у підготовчому засіданні подані документи, заслухавши пояснення представника заявника та дослідивши докази й оглянувши оригінали документів, копії яких залучено до матеріалів справи, суд

 

ВСТАНОВИВ:

 

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра” 24.05.2006 було зареєстровано як юридична особа Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією з присвоєнням ідентифікаційного коду № 34356732.

Станом на час розгляду справи місцезнаходженням товариства є: 04107, м. Київ, вул. Багговутівська, 1-А, оф. 5; основними видами діяльності – консультування з питань інформатизації, оптова торгівля комп’ютерами, периферійними пристроями та програмним забезпеченням, ремонт і технічне обслуговування електронно-обчислювальної техніки, оптова торгівля офісною технікою та устаткуванням, роздрібна торгівля офісним та комп’ютерним устаткуванням, оптова торгівля електронними компонентами та устаткуванням.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 09.09.2011р. у справі №2а-7926/11/2670 задоволено позов ДПІ у Шевченківському районі м. Києва та зобов’язано стягнути з ТОВ “Комп’ютерра” податкову заборгованість загальною сумою 17    134 676, 79 грн.

07.11.2011р. Окружним адміністративним судом міста Києва видано виконавчий лист про примусове виконання постанови.

Постановою Державної виконавчої служби України від 30.05.2012р. ВП №33077230 відкрито виконавче провадження з виконання наказу №2а-7926/11/2670 від 07.11.2011р. про стягнення з ТОВ “Комп’ютерра” податкову заборгованість загальною сумою 17    134 676, 79 грн.

Постановою Державної виконавчої служби України ВП  №33077230 від 16.08.2012р. накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно ТОВ “Комп’ютерра”.

За твердженням заявника, оплата за вказаною постановою та виконавчим листом боржником не здійснена, у ході виконавчого провадження кошти не стягнуто.

Відповідно до ст. 10 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

За приписами абз. 2 ч. 3 ст. 10 Закону безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Кредитор - юридична або фізична особа, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника (абз. 7 ст. 1 Закону).

При цьому, грошове зобов'язання - зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов'язань відносяться також зобов'язання щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов'язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов'язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов'язань боржника, в тому числі зобов'язань щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 7 ст. 16 Закону суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника; вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених ч. 3 ст. 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених ст. 15 цього Закону.

28.02.2013р. в підготовчому засіданні судом не було встановлено підстав для відмови в порушенні провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра”.

Зважаючи на вищевикладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра” суд дійшов висновку про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра” неспроможне виконати свої грошові зобов’язання перед Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Києва в розмірі 17    134    676, 79 грн. протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати, кредиторські вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва до боржника є безспірними та складають не меньше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, тому доводи заявника про ініціювання провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра” є обґрунтованими, узгоджуються з нормами Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та підлягають задоволенню.

У ч. 9 ст. 16 Закону вказується, що в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається, зокрема, про призначення розпорядника майна, встановлення розміру оплати його послуг та джерела її сплати.

Відповідно до ст. 114 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України було визначено кандидатуру арбітражного керуючого Барбарова Олександра Юрійовича (ліцензія Серія АВ № 566999 від 17.10.2011) для призначення його розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра”.

Положеннями абз. 3 ст. 114 Закону передбачено, що під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 04.02.2013 зобов'язано арбітражного керуючого Барбарова Олександра Юрійовича надати суду до 12.02.13 заяву про згоду на призначення розпорядником майна боржника.

В підготовче судове засідання 28.02.2013р. арбітражний керуючий Барбаров Олександр Юрійович не з’явився, заяву про згоду на призначення розпорядником майна боржника до суду не направив.

Відповідно до абз. 4 ст. 114 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

За таких обставин, суд вважає за необхідне призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Кочин Наталію Василівну (ліцензія АД 077598 від 21.11.2012р.), яка внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 10, 16, 19, 22, 114 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 ГПК України, Господарський суд м. Києва, -

 

УХВАЛИВ:

 

1.Порушити провадження у справі № 910/1736/13.

2.Визнати розмір вимог ініціюючого кредитора – Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва (04107, м. Київ, вул. Багговутівська, 26, ідентифікаційний код 26088877) кредитором Товариства з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра” (04107, м. Київ, вул. Багговутівська, 1-А, оф. 5, ідентифікаційний код 34356732) на суму 17    134 676, 79 грн.

3.Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника з 28.02.2013.

4.Ввести процедуру розпорядження майном боржника з 28.02.2013.

5.Призначити по справі № 910/1736/13 розпорядником майна боржника – арбітражного керуючого Кочин Наталію Василівну (ліцензія АД 077598 від 21.11.2012р., місце проживання: Житомирська обл., Олевський район, с. Жубровичі, вул. Фрунзе, буд. 2, ідентифікаційний код 2999802242).

6.Зобов’язати розпорядника майна боржника – арбітражного керуючого                          Кочин Наталію Василівну надати суду не пізніше 08.04.13 відомості про результати розгляду вимог кредиторів.

7.Зобов’язати розпорядника майна надати суду не пізніше 08.04.13 реєстр вимог кредиторів боржника.

8.Зобов’язати арбітражного керуючого Кочин Наталію Василівну у строк до 25.04.13 організувати та провести інвентаризацію майна Товариства з обмеженою відповідальністю “Комп’ютерра” та визначити його вартість.

9.Зобов’язати  заявника  подати за його рахунок  у п'ятиденний строк  до офіційного друкованого органу  Верховної Ради України чи  Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів і можливих санаторів та надати суду докази про надання вищевказаного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування.

10.Призначити наступне – попереднє засідання суду у справі № 910/1736/13 на 29.04.13  о 10:00 год.

11.Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал №  5 (корпус Б).

12.Копію ухвали направити заявнику, боржнику, розпоряднику майна боржника, органу державної податкової служби, місцевому загальному суду за місцезнаходженням боржника та органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника.

 

 

Суддя                                                                                                  Д.В. Мандичев