flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство. Справа №910/11726/13

26 липня 2013, 11:13

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44     тел. 284-18-98

_______________________________________________________________________________

 

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ

У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО

 

 16.07.13

Справа № 910/11726/13.

 

за заявою (боржника) товариства з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології"

                                         (код 35309023)

про                                  визнання банкрутом

 

Суддя Копитова О.С.

Секретар с/з Атарщікова А.М.

 

Представники сторін:

від заявника (боржника): Тополь А.О., представник за довіреністю № 28 від 14.06.2013

В судовому засіданні присутній представник ДПІ у Печерському районі м. Києва ДПС – Посвистак С.М., довіреністюь № 13506/9/10-209 від 21.12.2012

              

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології" звернулось до господарського суду міста Києва з заявою про визнання його банкрутом, в зв’язку з неможливістю сплатити борг та просить суд застосувати процедуру передбачену ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду міста Києва від 21.06.2013 заяву про порушення провадження у справі про банкрутство прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 04.07.2013.

Розпорядженням голови Господарського суду міста Києва від 04.07.2013, у зв’язку з відпусткою судді Копитової О.С., справу № 910/11726/13 було передано судді Мандичеву Д.В.

Ухвалою суду від 04.07.2013 справу № 910/11726/13 було прийнято до свого провадження суддею Мандичевим Д.В. та призначено судове засідання на 16.07.2013.

Розпорядженням голови Господарського суду міста Києва від 09.07.2013 справу № 910/11726/13 було передано для розгляду судді Копитовій О. С., у зв’язку із виходом судді Копитової О.С. з відпустки.

Ухвалою суду від 09.07.2013 справу № 910/11726/13 прийнято до свого провадження суддею Копитовою О.С.

Згідно з приписами ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону 22.12.2011  (далі - Закон) з’ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, а також ознак неплатоспроможності боржника або її загрози та вирішення інших питань, пов'язаних з розглядом справи, здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до ст. 1 Закону під неплатоспроможністю слід розуміти неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Розглянувши у підготовчому засіданні подані документи, заслухавши пояснення представника заявника (боржника) та дослідивши докази, господарський суд, -

 

В С Т А Н О В И В:

 

Обґрунтовуючи свої вимоги заявник посилається на той факт, що 22.02.2013 загальними зборами учасників підприємства було прийнято рішення про ліквідацію підприємства та призначена ліквідаційна комісія. У ході здійснення ліквідаційних дій щодо товариства, ліквідатором було виявлено обставини, що свідчать про факт недостатності майна боржника для задоволення вимог кредиторів. Відповідно до даних бухгалтерського обліку загальна сума кредиторської заборгованості складає 349   344   668,76 грн. При цьому, заявник зазначає, що в підприємства відсутня заборгованість зі страхових внесків, податків та зборів, заробітної плати, вихідної допомоги, авторської винагороди.

З урахуванням викладених обставин заявник просить визнати товариство з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології" банкрутом.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 Цивільного кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 105 ЦК України, учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Приписами ч. 2 ст. 105 ЦК України встановлено, що після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Відповідно до вимог ч. 5. ст. 105 ЦК України, строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

У відповідності до ч.1 ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформація про проведення державної реєстрації юридичної особи, про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи тощо підлягає обов'язковому опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Згідно з статтею 1 вказаного Закону спеціалізований друкований засіб масової інформації - видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру.

"Бюлетень державної реєстрації" є єдиним спеціалізованим друкованим засобом масової інформації, в якому обов'язково розміщуються відомості про реєстраційні дії, зокрема, відомості про прийняття засновниками (учасниками) рішення щодо припинення юридичної особи. Таке повідомлення здійснюється за встановленою формою і містить всі передбачені законом обов'язкові реквізити.

Згідно матеріалів заяви, 27.02.2013 державним реєстратором було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи за рішенням власника.

Матеріалами справи встановлено, що повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) рішення щодо припинення ТОВ "Євроінвест-технології" опубліковано у Бюлетені державної реєстрації № 241 (6) від 04.03.2013 та в газеті "Голос України" № 46 (5546) від 12.03.2013 (копії наявні в матеріалах справи).

Відповідно до вимог ч. 8 ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Як вбачається з матеріалів заяви ліквідаційною комісією товариства з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології" було проведено  інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, про що складено відповідні інвентаризаційні описи.

14.06.2013 засновниками боржника було затверджено проміжний ліквідаційний баланс.

Матеріали справи містять докази направлення повідомлення до податкових органів про зняття з обліку товариства з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології" за формою 8-ОПП з відміткою податкового органу від 01.03.2013 про отримання (копія в матеріалах справи).

Заявником до матеріалів справи додано довідку про кредиторську заборгованість останнього в розмірі 349   344   668,76 грн. та дебіторську заборгованість в розмірі 153   645 655,41 грн. 

Відповідно до довідки ПАТ КБ "Приватбанк" залишок грошових коштів на рахунку товариство з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології" становить 56,29 грн. 

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 7 ст. 16 Закону суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника; вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених ч. 3 ст. 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених ст. 15 цього Закону.

16.07.2013 в ході проведення засідання судом не було встановлено підстав для відмови в порушенні провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології".

  Враховуючи наявні в матеріалах заяви докази, встановлені в ході судового розгляду обставини, господарський суд приходить до висновку щодо наявності підстав для порушення провадження у справі про його банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології".

При цьому, правовий аналіз приписів ст.ст. 10, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дає підстави вести мову про те, що  провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, не передбачає стадії розпорядження майном боржника, а тому суд вважає за доцільне призначити дату судового засідання, у якому вирішуватиметься питання про винесення постанови про визнання боржника банкрутом.    

Враховуючи викладені обставини, керуючись ст.ст. 1, 10, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд м. Києва,  -

 

У Х В А Л И В:

 

1. Порушити провадження у справі № 910/11726/13 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології" (01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26; код 35309023).

         2. Розгляд справи призначити на 30.07.13 о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал №3.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника.

4. Запропонувати товариству з обмеженою відповідальністю "Євроінвест-технології" подати суду інші наявні, але не подані документи на підтвердження своєї неплатоспроможності.

5. Зобов’язати державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запис про порушення провадження у справі про банкрутство боржника.

Уповноважити заявника (боржника) на одержання від Державного реєстратора доказів про внесення до Єдиного державного реєстру запису про порушення провадження у справі про банкрутство боржника на підставі ухвали про порушення провадження у справі для надання у судовому засіданні.

6. Належним чином засвідчений примірник ухвали направити: органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника (місцем проживання), державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання та місцевому загальному суду за місцезнаходженням боржника.       

 

         Суддя

                                     О.С. Копитова