flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство. Справа №910/4006/13

04 квітня 2013, 12:19

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44     тел. 284-18-98

________________________________________________________________________________

У Х В А Л А

про порушення провадження у справі про банкрутство

 18.03.13

Справа № 910/4006/13.

 

 

За заявою

 

Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва

До

Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” (ідентифікаційний код 33948082)

Про

банкрутство

                                                                                        Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від заявника

Калашникова О.В. – представник за довіреністю від 31.05.2012 р. 

Від боржника

не з’явився 

 

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

У березні 2013 року Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби звернулася до суду з заявою про визнання банкрутом Приватного підприємства “Медіа Маркет”  у зв’язку з неспроможністю останнього погасити прострочену заборгованість перед бюджетом в сумі 1      624 610,81 грн. 

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.03.2013 р. № 910/4006/13 заяву Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 18.03.2013 р., визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Носань Н.С. зобов’язано подати заяву про участь у справі.

У судове засідання, призначене на 18.03.2013 р., Товариство з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” уповноваженого представника не направило, про причини його неявки суд не повідомило.

Представник заявника, який з’явився у підготовче засідання, надав в вматеріали справи додаткові документи, доповів обставини виникнення у Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” заборгованості у розмірі, що перевищує триста мінімальних заробітних плат та підтримав вимоги поданої заяви. 

Згідно з приписами ст. 16 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 р. в редакції від Закону 22.12.2011 р.  (далі - Закон) з’ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, а також ознак неплатоспроможності боржника або її загрози та вирішення інших питань, пов'язаних з розглядом справи, здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до ст. 1 Закону під неплатоспроможністю слід розуміти неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за можливе провести підготовче засідання за відсутності представників сторін, адже їх неявка не перешкоджає вчиненню судом дій, пов’язаних з розглядом справи у такому засіданні, що відповідає абз. 2 ч. 1 ст. 16 Закону. Крім того, судом враховуються процесуальні строки, встановлені ч. 2 ст. 12 Закону щодо проведення підготовчого засідання не пізніше чотирнадцяти днів з дня винесення ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство.

Розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи та подані докази, суд

 

ВСТАНОВИВ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” зареєстровано Шевченківською районною у місті Києві державною адміністрацією 26.12.2005 р. за адресою: 01034, м. Київ, вул. Рейтарська, 35-А, з присвоєнням ідентифікаційного коду 33948082.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців основними видами діяльності юридичної особи є: оптова торгівля радіотелевізійною апаратурою та засобами звуко- та відеозапису, тиражування відеозаписів, дослідження кон’юктури ринку та виявлення суспільної думки, розповсюдження фільмів, рекламна діяльність, консультування з питань комерційної діяльності та управління.

З наявного в матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців станом на 29.01.2013 р. засновником (учасниками) підприємства є Кручан Володимир Васильович та Значков Костянтин Юрійович.

За твердженнями Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби у Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” наявна непогашена податкова заборгованість у сумі 1      624      610,81 грн. з двох видів податків, а саме: 1      349      992,10 грн. з податку на додану вартість та 274      618,71 грн. з податку на прибуток приватних підприємств.  

Відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону, якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

На підтвердження своїх посилань, звертаючись до суду про ініціювання процедури банкрутства Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби було подано податкові декларації, витяги з облікової картки платника податків, платіжні вимоги, розрахунок заборгованості, документи на підтвердження вжиття заходів до отримання відповідної заборгованості у встановленому законодавством порядку, постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 18.06.2012 р. № 2а-14926/11/2670 та від 16.01.2012 р. № 2а-18799/11/2670, виконавчі листи, видані на виконання вказаних постанов, матеріали виконавчих проваджень.

За наслідками дослідження описаних документів судом встановлено, що у зв’язку з наявністю у Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” податкової заборгованості з податку на додану вартість та податку на прибуток приватних підприємств, Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби звернулася до суду з позовом про стягнення прострочених сум.

Як вбачається з поданих суду доказів, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 29.11.2011 р. № 2а-14926/11/2670 з Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” було стягнуто 297      704,77 грн. податкового боргу.

Крім того, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 16.01.2013  р. у справі № 2а-18799/11/2670 за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” на користь позивача було стягнуто 1      326      962,00 грн. заборгованості з податку на прибуток . 

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів — це грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції (абз. 2 ч. 3 ст. 10 Закону).

Отже, вищеописаними обставинами справи підтверджується обґрунтованість тверджень Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби про невиконання Товариством з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” перед нею грошових зобов’язань у понад тримісячний строк від встановленого законодавством моменту їх погашення, безспірність грошових вимог до боржника в розмірі 1      625      610,81 грн. та вжиття заходів примусового стягнення простроченої податкової заборгованості у судовому порядку з наступним пред’явленням виконавчого документу до виконання.   

Як вбачається з наданих заявником матеріалів виконавчих проваджень, станом на березень 2013 року грошові кошти з Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” в межах відкритого виконавчого провадження не стягнуто, що зумовило звернення Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби до суду для ініціювання процедури банкрутства боржника.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 7 ст. 16 Закону суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника; вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених ч. 3 ст. 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених ст. 15 цього Закону.

18.03.2013 р. в підготовчому засіданні судом не було встановлено підстав для відмови в порушенні провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет”, перелічених у ч. 7 ст. 16 Закону.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби про визнання боржника банкрутом, суд вважає за доцільне її задовольнити у передбачений діючим законодавством спосіб, шляхом порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет”.

Згідно з ч. 9 ст. 16 Закону питання введення розпорядження майном боржника та призначення розпорядника майна вирішується господарським судом в ухвалі підготовчого засідання.

Приписами ст. 114 Закону встановлено, що кандидатура арбітражного для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого надати заяву на участь у даній справі та, а разі неотримання судом від нього такої заяви, розпорядник майна призначається судом без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство було визначено кандидатуру арбітражного керуючого для призначення розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” – Насань Наталію Сергіївну, від якої у встановленому законодавством порядку 13.03.2013 р. надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі.

Зважаючи на викладене, суд вважає за доцільне призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Насань Наталію Сергіївну.

Відповідно до п. 4.15 Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, затвердженого постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 16.01.2013 р. № 1 у разі якщо від арбітражного керуючого, визначеного автоматизованою системою, у трьох випадках надходили заяви про відмову від участі у справі або не надходили заяви про участь у справі в установлений господарським судом строк, участь арбітражного керуючого в автоматизованій системі може бути зупинена на один рік, якщо не буде доведено, що відмова від участі або ненадходження заяви про участь у справі мали місце з поважних причин.

Враховуючи все вищевикладене, керуючись ст.ст. 1, 10, 16, 115 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

1.         Порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” (01034, м. Київ, вул. Рейтарська, 35-А, ідентифікаційний код 33948082).

2.         Визнати грошові вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби (04107, м. Київ, вул. Багговутівська, 26, ідентифікаційний код 26088877) до Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” в розмірі 1      624 610,81 грн. 

3.         Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

4.         Ввести процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” (01034, м. Київ, вул. Рейтарська, 35-А, ідентифікаційний код 33948082).

5.         Зобов’язати Державну податкову інспекцію у Шевченківському районі м. Києва Державної податкової служби подати до офіційних друкованих органів у десятиденний строк за свій рахунок оголошення про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Медіа Маркет” з метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника. Газетне оголошення має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

6.         Офіційно оприлюднити ухвалу в установленому законодавством порядку.

7.         Призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Носань Наталію Сергіївну (ліцензія серії № АВ 397305 від 23.10.2008 р., ідентифікаційний номер 2890508283, адреса: 18029, м. Черкаси, вул. Сумгаїтська, 7).

8.         Встановити оплату послуг арбітражного керуючого Носань Наталії Сергіївни в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів боржника.

9.         Заборонити боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

10.       Зобов’язати розпорядника майна у строк до 22.04.2013 р. подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення щодо складеного реєстру по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстр заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), докази повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду.

11.       Зобов’язати розпорядника майна у строк до 22.04.2013 р. скласти  реєстр вимог кредиторів відповідно до норм ст.ст. 13, 14, 15 Закону України       “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та наказу Міністерства економіки України “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо заповнення реєстру вимог кредиторів” від 02.07.2010 р. № 788 та подати його на затвердження до господарського суду.

12.       Визначити дату проведення попереднього судового засідання на 20.05.2013 р. на 10:40 (не пізніше двох місяців та десяти днів від підготовчого засідання).

13.       Зобов’язати розпорядника майна у строк до 06.05.2013 р. провести інвентаризацію майна боржника.

14.       Зобов’язати державного реєстратора за місцезнаходженням боржника надати суду докази внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запису про порушення провадження у справі про банкрутство боржника.

15.       Копію ухвали надіслати боржнику, ініціюючому кредитору, місцевому загальному суду, органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника.

 

Суддя                                                                                     Л.В. Омельченко