flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала підготовчого засідання. Справа №15/175-б

25 лютого 2012, 10:22

  


 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

 

 

 

УХВАЛА

підготовчого засідання

 

Справа №  15/175-б

 

 21.02.12

 

За заявою     Публічного акціонерного товариства  "Київенерго" в особі  Структурного відокремленого  підрозділу "Енергозбут Київенерго"

до                  Державного підприємства "Київський державний завод "Буревісник"    

про                 визнання банкрутом

Суддя Хоменко М.Г.

Представники:

від заявника - Мельник Л.І.                       

від боржника - Процюк В.А., Приходько В.П.

від прокуратури Дарницького району м.Києва -Манелюк Ю.А.

арбітражний керуючий -В"язовченко А.М.

від Кабінету міністрів України-Абасова К.І.

від ДК "Укроборонпром" -Яцюк І.О.

в судовому засіданні присутній  директор  ТОВ "ВО "Київоблбуд" -Арутюняк В.А.

 

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

Заявник звернувся до суду з заявою про порушення справи про банкрутство боржника, оскільки останній неспроможний сплатити борг.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 30.11.2011 порушено провадження у справі № 15/175-б за особливостями, передбаченими ст.ст. 3-14  Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”та призначено розгляд справи у судовому засіданні на 14.12.2011.

У судовому засіданн, що відбулось 14.12.2011, суд заслухав присутніх учаників провадження у справі, які надали пояснення по суті справи.

       Крім того,  боржником у судовому засіданні заявлено клопотання про припинення провадження у справі №15/175-б у зв"язку із тим, що ДП "Київський державний завод "Буревісник" є державним підприєством, у статутному фонді якого частка держвної власності становить 100 відсотків та відноситься до підприємств оборонно-промислового комплексу України, як стратегічне підприємство, а отже підприєжмство підлягає під дію Закону України від 29.11.01 №2864-III „Про введення мораторію на примусову реалізацію майна”, яким  встановлено мораторій на застосування примусової реалізації майна державних підприємств та господарських товариств у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків. Для цілей цього Закону під примусовою реалізацією майна підприємств розуміється відчуження об'єктів нерухомого майна та інших основних засобів виробництва для ведення виробничої діяльності цими підприємствами, а також акцій (часток, паїв), що належать державі в майні інших господарських товариств і передані до статутних фондів цих підприємств, якщо таке відчуження здійснюється, зокрема, шляхом продажу майна у процесі провадження справи про банкрутство (визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури і продажу майна підприємства).

Ухвалою Господарського суду м.києва від 14.12.2011 залучено до участі у справі Міністерство промислової політики України, Фонд державного майна України, Прокуратуру Дарницького району м.Києва, Кабінет Міністрів України, Державний концерн "Укроборонпром"  та Департамент нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України; зобов"язано Департамент нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України надати суду погоджену кандидатуру арбітражного керуючого для призначення його розпорядником майна боржника та призначено розгляд справи у  підготовчому засіданні на 21.02.2012.

Заявлені вимоги документально підтверджуються, тому визнаються судом обґрунтованими.

В ході судового засідання представник заявника надав в матеріали справи додаткові документи по справі, підтримав вимоги поданої до суду заяви щодо провадження у справі про банкрутство відносно ДП "Київський державний завод "Буревісник", доповів суду обставини виникнення у боржника простроченої заборгованості у розмірі, що перевищує триста мінімальних розмірів заробітної плати, просив визнати розмір грошових вимоги ініціюючого кредитора.

 На виконання вимог ухвали суду від 14.12.2011 від Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України надійшов лист, я в якому повідомено суд, що відповідно до протокольного рішення Комісії з підготовки пропозицій Міністерства юстиції України щодо кандидатур арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) від 25.01.2012 № 7, керуючись частиною другою статті 2 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”та Положенням про Комісію з підготовки пропозицій Міністерства юстиції України господарському суду щодо кандидатур арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), що затверджене наказом Міністерства юстиції України від 26.08.2011 № 2039/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.08.2011 за № 1019/19757, Міністерство юстиції України пропонує господарському суду м. Києва призначити розпорядником майна у справі № 15/175-6 про банкрутство Державного підприємства “Київський державний завод “Буревісник”арбітражного керуючого В'язовчепка Анатолія Михайловича, ліцензія серії АВ № 592991 від 07.11.2011.

Ініціюючий кредитор із запропонованою кандидатурою Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України не погодився та заявив клопотання про відкладення розгляду справи у судовому засіданні, оскільки ним подано позов до  Окружного адміністративного суду м.Києва про скасування протокольного рішенення  Комісії з підготовки пропозицій Міністерства юстиції України щодо кандидатур арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) від 25.01.2012 №7.

Суд, розглянувши  дане клопотання, вважає його необгрунтованим та таким, що задоволенню не підлягає з наступних підстав.

 Господарським процесуальним кодексом України  та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  не передбачено відкладення розгляду справи з підстав викладених у клопотанні ініціюючого кредитора.

Крім того, статтею 1 Закону України "Про відновлення боржника або визнання його банкрутом" визначено, що державний орган з питань банкрутства є учасником провадження у справі про банкрутство.

У відповідності до ст.2 Закону державну політику щодо запобігання банкрутству, а також забезпечення умов реалізації процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом стосовно державних підприємств та підприємств, у статутному фонді яких частка державної власності перевищує двадцять п'ять відсотків, суб'єктів підприємницької діяльності інших форм власності у випадках, передбачених цим Законом, здійснює державний орган з питань банкрутства, який діє на підставі положення, затвердженого у встановленому порядку.

    Державний орган з питань банкрутства:пропонує господарському суду кандидатури арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) для державних підприємств або підприємств, у статутному фонді яких частка державної власності перевищує двадцять п'ять відсотків, щодо яких порушена справа про банкрутство, та в інших випадках, передбачених цим Законом;

У відповідності до Указу Президента України від 06.04.2011 № 395/2011 затвердження Положення про Міністерство юстиції України" Міністерство юстиції України є головним органом у системі центральних органів виконавчої з формування та забезпечення реалізації державної політики з питань тства.

Таким чином, суд вважає за доцільне призначити розпорядником  майна Державного підприємства “Київський державний завод “Буревісник”арбітражного керуючого В'язовченка Анатолія Михайловича.

Враховуючи викладені обставини, приймаючи до уваги приписи ст. 7, 11, 13 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  суд вважає за можливе закінчити підготовче засідання.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст. 1, 3-1, 6, 11, 13 Закону України  “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд-

У Х В А Л И В:

 

  1. Визнати безспірні грошові вимоги Публічного акціонерного товариства  "Київенерго" в особі Структурного відокремленого  підрозділу "Енергозбут Київенерго" (01001, м.Київ, пл.І.Франка,5,код ЄДРПОУ 00131305) до Державного підприємства “Київський державний завод “Буревісник”(02081, м.Київ, вул.Здолбунівська,2, код ЄДРПОУ 14312358) в розмірі 1697393,96грн.

             2. Зобов’язати ініціюючого кредитора згідно з ч. 5 ст. 11 Закон  України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”(далі -Закон)за власний рахунок у десятиденний строк подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України (газета “Голос України”) чи Кабінету Міністрів України (газета “Урядовий кур’єр”) оголошення про порушення справи про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів і можливих санаторів та надати суду докази про надання вищевказаного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування.

3. Призначити у справі № 15/175-б розпорядником майна боржника арбітражного керуючого  В"язовченка Анатолія Михайловича (ліцензія серії АВ № 592991 від 07.11.2011 р.). 

4.Зобов’язати розпорядника майна боржника у строк не пізніше двох місяців та десяти днів після дати проведення підготовчого засідання подати суду складений реєстр вимог кредиторів відповідно до норм ст.ст. 13, 14, 15 Закону України  “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та наказу Міністерства економіки України “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо заповнення реєстру вимог кредиторів” від 02.07.2010 р. № 788, письмові нормативно-обґрунтовані пояснення щодо складеного реєстру по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстр заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів.

5. Зобов"язати розпорядника майна  проаналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на товарних ринках і за результатами письмово поінформувати суд  до дати попереднього засідання.

6. Призначити дату проведення попереднього судового засідання у справі № 15/175-б на 15.05.2012 р. на 15:00 (не пізніше трьох місяців від підготовчого засідання).

7.Зобов’язати розпорядника майна повідомити осіб, які подадуть заяви з грошовими вимогами до боржника про дату, час і місце призначення попереднього засідання.

8.Призначити перші загальні збори кредиторів на01.06.2012 р. (не пізніше трьох місяців і десяти днів від підготовчого засідання).

9.Відмовити Публічному акціонерному товариству  "Київенерго" в особі Структурного відокремленого  підрозділу "Енергозбут Київенерго" в задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи у судовому засіданні.

10.Копію ухвали надіслати ініціюючому кредитору, божнику, розпоряднику майна боржника та Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України.



Суддя                                                                                                               М.Г.Хоменко