flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала підготовчого засідання. Справа №15/178-б

27 січня 2012, 12:20

  



ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

 

 

 

УХВАЛА

підготовчого засідання

 

Справа №  15/178-б

 

 18.01.12

 

 За заявою   Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк"

до                Споживчого кооперативу "Новий сад"   

 про             визнання банкрутом

                                                                                                                                   суддя   Хоменко М.Г.

 

Представники:

від заявника -Пятецький С.В.

від боржника-нез"явилися   

        

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 

Заявник звернувся до суду з заявою про порушення справи про визнання боржника банкрутом, оскільки останній неспроможний сплатити борг.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.12.2011 порушено провадження у справі   № 15/178-б за особливостями передбаченими ст.ст.3-14 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”

Заявлені вимоги документально підтверджуються, тому визнаються судом обґрунтованими.

У судове засідання, призначене на 18.01.2012 р., боржник уповноваженого представника не направив, відзив на вищезазначену заяву і витребувані господарським судом документи не подав, а тому згідно з ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами, оскільки боржник був у встановленому порядку повідомлений належним чином про дату, час та місце засідання суду, а також зважаючи на строки, встановлені ч. 1 ст. 11  Закону України “Про відновлення платоспроможності  боржника або визнання його банкрутом”. 

В ході судового засідання представник заявника надав в матеріали справи додаткові документи по справі, підтримав вимоги поданої до суду заяви щодо провадження у справі про банкрутство відносно Споживчого кооперативу "Новий сад", доповів суду обставини виникнення у боржника простроченої заборгованості у розмірі, що перевищує триста мінімальних розмірів заробітної плати, просив визнати розмір грошових вимоги ініціюючого кредитора та клопотав про призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Зоріної Олени Валентинівни, заяву якого про участь у справі залучено до її матеріалів.

Відповідно до ч. 4 ст. 11 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі - Закон) у підготовчому засіданні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обґрунтованість заперечень боржника.

Розглянувши у підготовчому засіданні подані документи, заслухавши пояснення представників та дослідивши докази, суд

 

ВСТАНОВИВ:

 

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців Споживчий кооператив "Новий сад" був зареєстрований як юридична особа 20.04.2005 р. з присвоєнням ідентифікаційного коду 33441795, місцезнаходженням його є: 03040, м. Київ, бвул. Стельмаха,10-А, основними видами діяльності товариства є управління нерухомим майном, будівництво будівель, надання послуг у рослинництві, облаштування ландшафту..     

За твердженнями Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк", у Споживчого кооперативу "Новий сад" наявна прострочена заборгованість у сумі 16 592 750,03грн, що підтверджується рішенням  Господарського суду м.Києва від 26.01.2010 у справі №33/578, яким присуджено до стягнення  з Споживчого кооперативу "Новий сад" суму боргу у розмірі 16 593 102,31грн.

На виконання вищевказаного рішення Господарським судом м.Києва видано наказ від 15.03.2010 у справі №33/578.

У подальшому заявник звернувся до відділу Державної виконавчої служби України для примусового виконання вказаного наказу, за наслідками чого було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження.

18.08.2011р. відділом Державної виконавчої служби України винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачеві відповідно доп.2 ст.47 та ст.50 Закону України “Про виконавче провадження”, оскільки в результаті вжитих державним виконавцем дій, рішення господарського суду м.Києва від 26.01.2010 виконано частково,зокрема 06.04.2011 на деспозитивний рахунок відділу надійшли кошти в сумі 391,42грн, що стягнуто в примусовому порядку з рахунків боржника, які  подальшому перераховані ПАТ "Артем-Банк" платіжним дорученням №9807 від 06.05.2011 у розмірі 352,28грн. та 10% на користь держави за виконавчий збір платіжним дорученням №9808 від 06.05.2011 у сумі 39,14грн. 

За твердженнями заявника, оплата за рішенням Господарського суду м.Києва від 21.01.2010 у справі №33/578 боржником не здійснена, у ході виконавчого провадження кошти  стягнуто у розмірі 352,28грн, що зумовило звернення до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство. 

Станом на час розгляду справи доказів належної оплати за рішенням Господарського суду м.Києва від 21.01.2010 у справі №33/578  не подано.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо  безспірні  вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені  боржником  протягом  трьох  місяців  після встановленого  для  їх погашення строку,  якщо інше не передбачено цим Законом.

За приписами абз. 8 ст. 1 Закону безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) абз. 6 ст. 1 Закону).

При цьому, грошове зобов'язання - це  зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. До складу грошових зобов'язань боржника не  зараховуються  недоїмка  (пеня  та  штраф), визначена на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої  участі (абз. 7 ст. 1 Закону).

Зважаючи на вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що Споживчий кооператив "Новий Сад" неспроможний виконати свої грошові зобов’язання в розмірі 16 592 750,03грн перед заявником протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати, кредиторські вимоги Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк" до боржника є безспірними та складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, тому доводи заявника про ініціювання провадження у справі про банкрутство Споживчого кооперативу "Новий Сад" є обґрунтованими, узгоджуються з нормами Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та підлягають задоволенню.

Представник заявника у судовому засіданні виніс на розгляд суду пропозицію про призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Зоріної Олени Валентинівни (ліцензія серії АВ № 521544 від 08.07.2010 р.).

Обставин, передбачених ч. 3 ст. 3-1 Закону України ”Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” щодо запропонованої кандидатури, в ході судового засідання встановлено не було.

За таких обставин, суд вважає за можливе призначити розпорядником майна Споживчого кооперативу "Новий Сад" арбітражного керуючогоЗоріну О.В.

Враховуючи викладені обставини, приймаючи до уваги приписи ст. 7, 11, 13 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника” або визнання його банкрутом”  суд вважає за можливе закінчити підготовче засідання.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст. 1, 3-1, 6, 11, 13 Закону України  “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд-

У Х В А Л И В:

 

  1. Визнати безспірні грошові вимоги Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк"(04050, м.Київ, вул. Артема,103, код ЄДРПОУ 26253023) до Споживчого кооперативу "Новий Сад" (03040, м.Київ, вул. Стельмаха, 10-А, код ЄДРПОУ 33441795) в розмірі 16 592 750,03 грн.

             2. Зобов’язати ініціюючого кредитора згідно з ч. 5 ст. 11 Закон  України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”(далі -Закон)за власний рахунок у десятиденний строк подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України (газета “Голос України”) чи Кабінету Міністрів України (газета “Урядовий кур’єр”) оголошення про порушення справи про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів і можливих санаторів та надати суду докази про надання вищевказаного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування.

3. Призначити у справі № 15/178-б розпорядником майна боржника арбітражного керуючого  Зоріну Олену Валентинівну (ліцензія серії АВ № 521544 від 08.07.2010 р., місце проживання: Житомирська обл., Баранівський район, смт.Кам"яний Брід, вул. Леніна.2, кв.23; адреса для листування: 03142, м.Київ, вул. Стуса,28, кв.253, ідентифікаційний номер 2463814526). 

4.Зобов’язати розпорядника майна боржника у строк не пізніше двох місяців та десяти днів після дати проведення підготовчого засідання подати суду складений реєстр вимог кредиторів відповідно до норм ст.ст. 13, 14, 15 Закону України  “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та наказу Міністерства економіки України “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо заповнення реєстру вимог кредиторів” від 02.07.2010 р. № 788, письмові нормативно-обґрунтовані пояснення щодо складеного реєстру по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстр заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів.

5. Зобов"язати розпорядника майна  проаналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на товарних ринках і за результатами письмово поінформувати суд.

6. Призначити дату проведення попереднього судового засідання у справі № 15/178-б на 17.04.2012 р. на 15:00 (не пізніше трьох місяців від підготовчого засідання).

7.Зобов’язати розпорядника майна повідомити осіб, які подадуть заяви з грошовими вимогами до боржника про дату, час і місце призначення попереднього засідання.

8.Призначити перші загальні збори кредиторів на 28.04.2012 р. (не пізніше трьох місяців і десяти днів від підготовчого засідання).

9.Копію ухвали надіслати ініціюючому кредитору, божнику, розпоряднику майна боржника та Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України.



Суддя                                                                                                               М.Г.Хоменко