flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням суду передано у власність територіальної громади міста Києва земельну ділянку площею 108,52 га

22 лютого 2016, 14:00

Заступник Генерального прокурора України звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Київської міської ради; Обслуговуючого кооперативу житлового кооперативу «Освітянин»; Товариства з обмеженою відповідальністю «Пейзажне»; Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельний форум» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельне товариство», треті особи: Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),  Головне управління Державного агентства земельних ресурсів України у м. Києві, Національний музей архітектури та побуту України, Сільськогосподарського Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокомбінат “Хотівський» про визнання недійсним рішення та державних актів на право власності та визнання відсутності прав власності на земельну ділянку.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що земельна ділянка загальною площею 108,52 га, що знаходиться по вул. Академіка Заболотного у Голосіївському районі міста Києва незаконно вибула із власності територіального громади міста Києва та без належних правових підстав перейшла у власність відповідачів.

Судом встановлено, що на підставі рішення Київської міської ради від 01.10.2007 року  №353/3187 «Про передачу земельної ділянки Обслуговуючому кооперативу житловому кооперативу «Освітянин» для житлової забудови на вул. Академіка Заболотного у Голосіївському районі м. Києва» Обслуговуючому кооперативу житловому кооперативу «Освітянин» було передано земельну ділянку загальною площею 108,52 га за рахунок земель, наданих Товариству з обмеженою відповідальністю агрокомбінату «Хотівський».

Однак, з матеріалів справи вбачається, що Обслуговуючий кооператив житлового кооперативу «Освітянин» було створено з порушенням законодавства, адже його засновниками були лише чотири громадянина, що не перебували на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, що свідчить про відсутність у вказаного кооперативу правових підстав на безоплатне отримання у власність спірної земельної земельних в порядку, визначеному статтею 41 Земельного кодексу України.

Також, матеріалми справи підтверджується, що 03.03.2008 року Обслуговуючий кооператив житлового кооперативу «Освітянин» передав спірні земельні ділянки до статутного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельне товариство» в якості частки засновника, у зв'язку з чим, останньому було видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 16,0345 га, що розташована на вул. Академіка Заболотного у Голосіївському районі м. Києва, та державний акт на право власності на земельну ділянку площею 92,4814 га.

В подальшому, Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельне товариство» 29.07.2010 року передало спірну земельну ділянку площею 16,0345 га до статутного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю «Пейзажне», а земельну ділянку площею                86,4814 га до статутного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельний форум».

Рішенням Господарського суду міста Києва у справі №910/4626/14 позов задоволено частково. Визнано недійсними державні акти на землю, видані Обслуговуючому кооперативу житловому кооперативу "Освітянин", Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельне товариство", Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельний форум" , визнано відсутнім у Обслуговуючого кооперативу житлового кооперативу "Освітянин", Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельне товариство", Товариства з обмеженою відповідальністю "Пейзажне", Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний форум" права власності на земельну ділянку, що розташована на вул. Академіка Заболотного у Голосіївському районі м. Києва площею 86,4814 га, вартістю за нормативною грошовою оцінкою 224 810 621,30 грн.; визнано відсутнім у Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний форум" права власності на земельну ділянку, що розташована на вул. Академіка Заболотного у Голосіївському районі м. Києва площею 16,0345 га, вартістю за нормативною грошовою оцінкою 40 828 647,35 грн.