flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колектив Господарського суду міста Києва долучився до законопроектної роботи

19 травня 2023, 12:47

Запропоновано ініціативу щодо внесення змін до процесуального закону щодо наслідків неявки позивача, яка полягає у необхідності повторності такої неявки для залишення позову без розгляду, а також врахування думки присутнього відповідача з цього питання. Така ініціатива зумовлена в першу чергу тлумаченням ОП КГС ВС відповідної норми, що відображено у постановах від 17.03.2023 у справі №910/17906/21,  від 18.11.2022 у справі № 905/458/21.

Нинішня редакція ГПК з урахуванням практики її застосування ВС передбачає виникнення випадків залишення без розгляду позову за наслідками першої неявки позивача, зумовленої незалежними від нього обставинами – створюється загроза обмеження в доступі до правосуддя. Внесення відповідних змін є досить актуальним в світлі ведення повномасштабної війни російської федерації проти України, адже відповідна неявка позивача (його представника), в т.ч. шляхом проведення відеоконференції, іноді може бути зумовлена пов’язаним з цим причинами: раптове припинення електропостачання; виникнення загрози життю, супроводжуваною масштабною та триваючою повітряною тривогою тощо.

Більш того, аналогічна норма ЦПК передбачає повторність неявки, а відтак існує потреба в уніфікації таких норм.

Також запропоновано уніфікувати кодекси в частині принципу вірогідності доказування, який себе чудово «зарекомендував» у господарському процесі.

Відповідна ініціатива підтримана частиною народних депутатів України, якими 17.05.2023 зареєстровано проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України щодо уніфікації процесів (реєстраційний номер 9306) (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41935).