flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням суду визнано право комунальної власності територіальної громади м.Києва на будинок у центрі міста

30 жовтня 2015, 12:45
До господарського суду міста Києва звернувся заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради до Департаменту комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Товариства з обмеженою відповідальність «Титан-Інвест» про скасування наказу та свідоцтва, а також визнання права власності.
Судом встановлено, що Київською міською радою 24.06.2004 року прийнято рішення № 322/1532 «Про затвердження переліку нежилих будинків комунальної власності територіальної громади м. Києва. які підлягають реставрації за залучені кошти», яким до складу об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Києва, що підлягають реконструкції за залучені кошти, включений  нежилий будинок за адресою: м. Київ, пров. Т.Шевченка/пров. Михайлівському, 18/19 літ. А м. Києві.
За результатами проведеного конкурсу із залучення інвесторів між Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальність «Титан-Інвест» було укладено інвестиційний договір від 12.04.2006 року №13 про реконструкцію та будівництво нежилого будинку по пров. Т.Шевченка/пров.Михайлівському, 18/19 літ. А в м. Києві, на умовах, визначених конкурсом по залученню інвесторів для реконструкції будинків, затвердженого протоколом конкурсної комісії від 18.10.2005 року №11.
Відповідно до умов договору Товариство з обмеженою відповідальність «Титан-Інвест», як інвестор зобов’язувалося провести реконструкцію нежилих приміщень в обсязі 600 кв.м та передати їх у власність територіальній громаді, а решта площі в обсязі 511,6 кв.м. переходить у власність інвестору після виконання зобов’язань за договором.
На виконання рішення Київської міської ради від 01.11.2007 року №1113/3946 «Про передачу Товариству з обмеженою відповідальністю «Титан-Інвест» під реконструкцію нежилого будинку по пров. Тараса Шевченка/пров. Михайлівському, 18/19 літ. А у Шевченківському районі міста Києва» між сторонами 10.03.2009 року укладено додаткову угоду № 2 до інвестиційного договору № 13 від 12.04.2006 року, якою умови основного договору змінено шляхом виключення з нього обов’язку інвестора повернути до комунальної власності територіальної громади м. Києва нежилі приміщення площею 600 кв. м, а переданий для реконструкції будинок по пров. Т. Шевченка/пров. Михайлівському, 18/19 літ. А в м. Києві, площею 511,6 кв. м. передається у власність інвестору після перерахування ним до міського бюджету коштів за цей об’єкт.
У подальшому Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київради (КМДА) видано наказ № 632-в від 06.08.2009 року щодо оформлення права власності на будинок по пров. Т. Шевченка/ пров. Михайлівському, 13/19 літ. А в м. Києві.
На підставі вищезазначеного Наказу 06.08.2009 року Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київради (КМДА) Товариству з обмеженою відповідальністю «Титан-Інвест» видано свідоцтво про право власності на будинок по пров. Т. Шевченка/ пров. Михайлівському, 18/19 літ. А в м. Києві, загальною площею 5 11,6 кв. м.
Разом з тим, судом встановлено, що свідоцтво про право власності  на будинок по пров. Т. Шевченка/ пров. Михайлівському, 18/19 літ. А в м. Києві, площею 5 11,6 кв. м. видано Товариству з обмеженою відповідальністю «Титан-Інвест»без належної правової підстави, оскільки такою підставою було б волевиявлення відповідної ради, оформлене відповідним рішенням в рамках приватизаційної процедури, а також відповідний договір, які у даному випадку не приймалися та не укладалися.
Крім того, відчуження майна відбулося з порушенням вимог інвестиційного законодавства, умов інвестиційного конкурсу, яким не було передбачено переходу права власності на об’єкти до проведення реконструкції та виконання інших обов’язків інвестором, а також не передбачено можливості переходу до відповідача права власності на спірні об’єкти.
Окрім того, інвестором протягом дев’яти років не виконані інші зобов’язання, передбачені умовами інвестиційного договору, зокрема, щодо забезпечення фінансування усіх витрат, пов’язаних з реконструкцією та будівництвом об’єкту інвестування; погодженням та підписанням графіку фінансування реконструкції та будівництва об’єкту інвестування, загальні строки виконання комплексу робіт.
Відтак, вказані дії призвели до порушення права власності територіальної громади м.Києва на спірне майно.
Рішенням господарського суду від 20.10.2015 року у справі №910/16982/15 визнано право комунальної власності територіальної громади м. Києва на будинок за адресою: м.Київ, пров. Т. Шевченка, 18/19 -А в м. Києві, площею 511,6 кв. м., визнано незаконним та скасовано наказ виданий Головним управлінням комунальної власності м.Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про видачу свідоцтва на право власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Титан-Інвест»; визнано незаконним та скасовано свідоцтво про право власності на нежилий будинок по пров. Тараса Шевченка, 18/19 літ. А в м.Києві, площею 511,6 кв. м., видане на підставі наказу Головного управлінням комунальної власності м.Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Товариству з обмеженою відповідальністю «Титан-Інвест».