flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням суду стягнуто з Дочірнього підприємства «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» на користь держави шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу

25 вересня 2015, 14:20
До господарського суду міста Києва звернувася прокурор Харківської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Харківській області та Балаклійської міської ради Харківської області до Дочірнього підприємства «ІНТЕРГЛАСТ» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» про стягнення 490 282,68 грн.
Позовні вимоги обґрунтовані самовільним використанням відповідачем водних ресурсів без спеціального дозволу на користування надрами у період з 2011 року по 2014 року в обсязі 9 957 кубічних метрів, що заподіяло шкоду навколишньому природному середовищу на суму490 282,68 грн.
Судом встановлено, що між Дочірнім підприємством «ІНТЕРГЛАСТ» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» та Балаклійською міською радою Харківської області було укладено договір оренди двох артезіанських свердловин для водопостачання на виробничі та питні потреби. Однак, підприємство здійснювало добування підземних вод з артезіанської свердловини не для задоволення власних господарсько - побутових потреб, а для передачі води іншому суб’єкту господарювання для виробничих потреб.
Відповідно до норм чинного законодавства суб'єкти господарювання мають право здійснювати видобуток підземних вод без спеціальних дозволів в обсязі, що не перевищує 300 кубічних метрів на добу, лише для задоволення власних господарсько-побутових потреб. У свою чергу, видобуток підземних вод для здійснення господарської діяльності вимагає отримання спеціального дозволу уповноваженого державою органу.
Враховуючи встановлені факти та вимоги чинного законодавства, господарський суд міста Києва рішенням від 22.09.2015 року у справі №910/16821/15 задовольнив у повному обсязі вимоги позивачів та стягнув з Дочірнього підприємства «ІНТЕРГЛАСТ» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» на користь держави шкоду, заподіяну внаслідок самовільного використання водних ресурсів без спеціального дозволу на користування надрами у розмірі 490 282,68 грн.