flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов'язав Державну службу інтелектуальної власності визнати недійсним патент на промисловий зразок відомого алкогольного напою.

29 травня 2015, 11:48
         Рішенням господарського суду міста Києва від 14.04.2015 задоволено позовні вимоги Компанії Diageo Scotland Limited (Діагео Скотланд Лімітед) до Державної служби інтелектуальної власності та Товариства з обмеженою відповідальністю «Сімферопольський вино-коньячний завод».
         Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Державна служба інтелектуальної власності видала патент Товариству з обмеженою відповідальністю «Сімферопольський вино-коньячний завод» на промисловий зразок ЕТИКЕТКУ алкогольних напоїв «CAPITAN JACK rum GOLD» та«CAPITAN JACK rum BLACK». Виробництво даної етикетки з використанням напису та зображень, на думку позивача, є безпосереднім порушенням прав інтелектуальної власності на найвідоміший в світі ром «CAPITAN MORGAN».
         Судом була призначена експертиза, за результатами якої встановлено, що етикетка «CAPITAN JACK rum GOLD» та«CAPITAN JACK rum BLACK»є схожою на етикетку рому «CAPITAN MORGAN» настільки, що їх можна сплутати. А використання відомого слова «CAPITAN» вводить покупців в оману.
         Окрім того, відповідно до ст.461 Цивільного кодексу України та ст.6 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки», промисловий зразок вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо він є новим. Новизна характеризується сукупністю суттєвих ознак, які не є загальнодоступними у світі до дати подання заявки.
         Враховуючи всі докази по справі, суд зобов’язав Державну службу інтелектуальної власності внести зміни до Державного реєстру патентів України на промислові зразки про визнання недійсним патенту на промисловий зразок ЕТИКЕТКА «CAPITAN JACK rum GOLD» та«CAPITAN JACK rum BLACK».