flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд визнав незаконним розпорядження Київської обласної ради про передачу мисливських угідь площею 30.800 га

01 квітня 2015, 16:11
             Рішенням господарського суду міста Києва від 10.03.2015 задоволено у повному обсязі позові вимоги заступника прокурора Київської області в інтересах Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства до товариства з обмеженою відповідальністю «Мисливсько-рибальський клуб «Ярик»» про визнання незаконним і скасування рішення та визнання недійсним договору.
            Судом встановлено, що рішенням Київської обласної ради від 07.02.2012 передано товариству з обмеженою відповідальністю «Мисливсько-рибальський клуб «Ярик»» у користування строком на 48 років земельні угіддя площею в 30.800 га, а саме: лісові угіддя площею 9 754 га, польові угіддя – 15 426 га, водно-болотні угіддя – 1 030 га та інші землі – 4 590 га.
            Відповідно до розпорядження Державного агентства земельних ресурсів дані земельні угіддя передаються у користування лише за умови погодження з місцевими радами (землекористувачами).
            Так, спірне угіддя розташовується на землях Макарівської, Андріївської, Гавронщинської, Колонщинської, Копилівської, Липівської, Маковищанської та Плахтянської сільських рад.
            Проте, Колонщинська, Плахтянська та Гавронщинська сільські ради не погоджували передачу земельних угідь для ведення мисливського господарства товариством з обмеженою відповідальністю «Мисливсько-рибальський клуб «Ярик»».
            Окрім того, до складу мисливських угідь увійшли земельні ділянки в межах Клавдієво-Тарасівської району - 3 580, 41 га, в межах Бородянського району – 12 544 га, в межах Клавдієвського району – 341, 60 га, Козинцівської сільської ради – 1 939, 75, Пилиповецької ради – 412, 60 га частина з яких була передана товариству без погодження з відповідними селищними радами.
            Як наслідок, Київська обласна рада розпорядилася земельними ділянками всупереч вимогам ст.22 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», що призвело до укладання незаконного договору.
            Так як на законодавчому рівні встановлюється імперативна норма – погодження з усіма землекористувачами права на передачу угідь у користування, суд вважає, що у відповідача не виникло право користування відповідними угіддями.